Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:okabass
Alue:Bassot
Aihe:Bassomatti
Aika:14.04.2010 14:59
nisumaka: Niin MS-Audiotronissa töissä 70-luvulla olleena tunnen hieman tätä "matti" asiaa. Omistajahan oli Matti "Saara" Sarapaltio, ja hän kehitti nuo tuotteet: Bassomatti, Taskumatti ja MS200-leslie (tästä viimeisestä en ole ihan varma sen nimestä). Baossomatti mitoitettiin Altec Lancing 821 tyypin 15# elementille. Torvirakenne tekee kaksi oleellista asiaa: ensinnäkin ääni muodostuu vasta jossain todellakin 4 - 8 metrin päässä tästä kaapista (muista, että basson mataliman äänen taajuus on 40 Hz eli lamda on 8m, lamda=yhden aallon mitta). Mutta siihen aikaan bändeillä monilla, kun ei ollut vielä PA:ta juuri lainkaan, niin näillä pärjäsi varsin mukavasti tanssikeikoilla, ja tollainen 60W Peavey Centry antoi Bassomatilla sellaiset äänenpaineet, että huh huh.
 
Ja tosissaan, jos näitä käyttää PA:han, pitää koko PA:n kaikkien alapään kaiuttimien olla tätä samaa rakennetta, koska suorien kaappien kanssa käytettäessä olisi tilanne sama, kuin osa kaapeista olisi 2 m päässä toisistaan (siis taaempana). Aikamoiset interferenssit noilla matalilla taajuuksilla.
 
Taskumattiin tuli sama elementti, ja se oli niin pieni linnunpöttö, mitä ikina vain olla ja voi. Eli just sen kokoinen painekaappi, että 15" Altec mahtui sen sisään.
 
Todellista nostalgiaa suomalaisen äänityön historiasta.

 
MOI
 
Mielenkiintoista tarinaa.
MS-Audiotronilla käytiin 70-lopussa pyhiinvaellusmatkoilla. Se oli siitä ainutlaatuinen liike, että siellä palvelu oli ihan periferian teineillekkin loistavaa. Ja kamoja sai jopa kokeilla; ) Lisäksi kamavalikoima taisi olla silloin parasta Suomessa.
Muistatko tarinaa Basso-Janista (12" EV, TL 806 ?)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=189732