Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Bonham
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Netti pilaa tän maailman..?
Aika:09.04.2010 12:23
Nettipiratismi uhkaa syödä 1,2 miljoonaa työpaikkaa
 
Turun Sanomat 9.4 2010 11:16:59
 
Euroopan luovan teollisuuden alalta hävisi tuoreen tutkimuksen mukaan 2008 yhteensä 185 000 työpaikkaa. Pääsyynä pidetään nettipiratismia. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n perjantaina julkistamassa tutkimuksessa ennustetaan tilanteen vain pahenevan. EU maiden elokuva-, tv-, musiikki- ja ohjelmistoala on vaarassa menettää vuoteen 2015 mennessä jopa 1,2 miljoonaa työpaikkaa. Rahassa menetys olisi arviolta 240 miljardia euroa.
 
Luovan teollisuuden aloilla työskenteli saman tutkimuksen mukaan 2008 noin 14 miljoonaa eurooppalaista.
 
Alan suomalaiset järjestöt pitävät ennustetta huolestuttavana. Se vetoaa poliittisiin päättäjiin piratismin vastaisen lainsäädännön tiukentamiseksi.
 
Suomen elokuvasäätiön kotimaan levityspäällikkö Harri Ahokas varoittaa, että piratismi uhkaa jo koko luovan tuotantoketjun olemassaoloa.
 
Kun työpaikkoja katoaa, vaarassa ovat myös luovan työn tulokset, hän sanoo.
 
Ahokkaan mielestä valtiovallan tulisi huolehtia nettipalvelujen saatavuuden ohella myös niiden kääntöpuolesta. Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman tavoitteen mukaan valtaosalla suomalaisista on 2015 käytössään 100 megabitin laajakaista. Elokuvasäätiön mielestä samalla pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän laillisen verkkokaupan kehittämiseen ja piratismin kitkemiseen.
 
Ääni- ja kuvatallennetuottajien eli ÄKT:n toimitusjohtajan Lauri Rechardtin mielestä nyt julkaistu tutkimus vahvistaa myös muiden sisältöalojen osalta sen, mistä musiikkiala on kärsinyt jo pitkään.
 
On selvää, että laiton tiedostojen jakaminen ja sen aiheuttama epäoikeudenmukainen kilpailuasetelma on tällä hetkellä suurin este lupaavasti käynnistyneen laillisen digikaupan kehittymiselle, Rechardt toteaa.
 
Hänen mukaansa se estää myös alan lisäinvestoinnit.
 
Nyt olisi vihdoinkin aika tarjota lainsäädännössä riittävät työkalut ongelman ratkaisemiseksi ja luovien alojen työpaikkojen säilyttämiseksi, Rechardt lobbaa.
 
Kuluttajien näkökulmaa asiassa edustavan EFFI ry:n hallituksen jäsen Ville Oksanen pitää tutkimusta lähinnä propagandistisena.
 
Näiden tutkimusten koko metodologia (keinovalikoima) perustuu täysin imaginäärisiin lukuihin siitä, mitä toisissa oloissa voitaisiin tehdä ja voitaisiin ostaa, hän kritisoi.
 
Oksanen kummastelee myös vaatimusten tiukentamisesta.
 
Suomessa voi jo nyt saada näistä kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Oikeuteen on tulossa tapaus, jossa opiskelijalta vaaditaan 3,6 miljoonan euron korvauksia teosta, josta hän itse ei ole hyötynyt taloudellisesti mitään. En näe, mikä voisi olla vielä ovempi rangaistus, Oksanen sanoo.
 

 
Näillä mennään.. vai mennäänkö??
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=189701