Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:markotetri
Alue:Livetoiminta
Aihe:Volume, gain, input, output eli mitkä nupit kaakkoon?
Aika:30.03.2010 03:45   (muokattu 30.03.2010 13:52)
Jep, ensin kannattaa lukea tuo Reiskan juttu, ja tutustua termiin "gain structure" vaikka netitse. Sieltä pääsee hyvin alkuun.
 
Se, missä kohtaa clippivalot vilkkuu ja paljonko, on erittäin tapauskohtaista. Joissakin laadukkaissa(kin) äänipöydissä joidenkin äänilähteiden soundi vaan paranee kun etuastetta ajetaan kuumana, siis kovaa. Joissakin tekeleissä soundi limitoituu ja säröytyy välittömästi kun punainen vilkahtaa ja koko homma on pilalla. Siihen ei siis ole yhtä oikeaa vastausta.
 
Digitaalipöydissä kuitenkin "nollataso" on 0dBfs, eli "full scale". Tämän kovempaa ei ole mahdollista ajaa. Tässä pisteessä digitaalisen "sanan" kaikki merkit ovat ykkösiä, eli mennään maksimissa. Sitä ei siis tule ylittää missään tilanteessa.
 
Kuitenkin täytyy tietää, että esim sen digitiskin ulostulossa 0dBfs saattaa tarkoittaa vaikka +24dBu:ta. Tämä riippuu tiskistä, pitää ottaa manuaalista selvää jos on tarvetta tietää. dBu on analogimaailmassa eniten käytetty piuhassa kulkevan signaalin tason (jännitteen) yksikkö, jossa 0dBu=0,775V mihin tahansa kuormaan.
 
Seuraavaksi pitää tuntea käytettävän vahvistimen teoreettinen maksimitaso, eli taso, jolla kyseinen laite antaa ulos nimellisen huipputehonsa. Tähän sotketaan vielä huipputehon, ohjelmatehon ja RMS-tehon erot, ja niihin liittyvä eri valmistajien sekava asioiden ilmoitustapa. Tässä kohtaa alkavat olla Wikipedia, Audiokirja, käyttöohjekirjat ja muut lähteet tarpeen.
 
Perussääntönä on kuitenkin se, että jos signaali kulkee liian hiljaisena, kaikki häiriöt (esim kohina) kasvavat, ja jos mennään liian lujaa, vaarana on säröytyminen. Toisin sanoen signaali-kohinasuhteen kannalta parasta olisi aina pitää signaalin taso mahdollisimman korkeana, mutta käytännön syistä on syytä jättää tasoihin jonkunlainen yliohjausvara, ns. headroom. Tarvittavan headroomin määrä taas riippuu paljon käytössä olevasta järjestelmästä ja toistettavasta ohjelmasta. Levymusiikkia voi periaatteessa soittaa pienemmällä headroomilla kuin elävää musiikkia jne.
 
Se, miten nämä asiat käytännössä saavutetaan, riippuu kulloinkin käytettävästä järjestelmästä ja käyttötarpeesta. Yleisluontoisen "tee näin" -ohjeen antaminen on käytännössä mahdotonta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=189377