Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:saine
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Ortoperspektran sivukaiuttimet
Aika:27.03.2010 10:19
Mulla on Köykän Ortoperspekta päivittäiskäytössä musakuuntelussa. Ei tosin Voimaa, vaan juuri tuo Saloran valmistama Stereo 3000 jossa ASA:n '73 valmistamat kauniisti soivat Ortoperspekta-skobet. Näitä Saloroita valmistettiin lie lisenssillä Voimaradiolta/Köykältä, mutta periaate toki vastaava.
 
Sivukaiuttimet on vastavaiheeseen käännettyä honottavaa tuubaa antavat kaksitiet, ei ole tosiaan varsinaisesti väliä kuinka hyvän kuuloista soundia sieltä sinällään puskee joten olettaisin yhden elementin toimivan täysin yhtä hyvin: kaikki diipit bassot ja heleät diskantit hoituu keskikaiuttimesta kun sivuskobet antaa vaikutelman "konserttisalin heijasteista". Kuulemma Köykän omien sanojen mukaan on paras jopa sijoittaa sivukaiuttimet vähän randomilla (ei symmetrisesti) jotta vaikutelma toimii parhaiten.
 
Valitettavasti en löytänyt näiden kaksitie-sivuskobejen jakotaajuuksia, mutta jossain about 1-4k tosi kapealla alueella nämä soivat. Tärkeää on, ettei liian alhaalta tai liian ylhäältä tule mitään: bassot sotkee turhaan soundin ja vähänkään liian korkea toisto pilaa taasen suuntavaikutelman. Yleissoundi on oikeasti mielettömän hieno etenkin vanhempien vähän dynaamisempien levyjen kanssa. Näiden jälkeen esimerkiksi jonkun vanhemman jazz- tai rock-osaston matskun kuuntelu studiomonitoreista on täyttä tuskaa liiallisen tarkkuuden vuoksi. :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=189311