Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:McNulty
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:kitaran runko?
Aika:12.03.2010 11:02
Täytyy myös muistaa, että kaulalla, kaulapuulla ja liitostavalla on merkitystä soittimen ominaissoundiin. Sähköistettynä raskaan gain-osaston takaa toki yksityiskohtia on vaikeampi tunnistaa, mutta otetaan esimerkiksi muutama erilainen vaihtoehto:
 
A) Mahonkirunkoinen kitara, neckthru/set-neck mahonkikaulalla ja eeben/ruusupuuotelaudalla:
Monesti tämä yhdistelmä koetaan lähtökohdiltaan tummasointiseksi jossa on reilusti middleä. Moni suositteleekin kyseiseen soittimeen erottelevampia mikkejä, jotka korostavat trebleä ja ylä-middleä. Tällä saadaan kitarasta ulos tasapainoinen soundi, joka ei mene puuroksi silloin kun räimitään gain-potikat kaakossa.
 
B) Leppärunkoinen kitara, bolt-on rakenne vaahterakaulalla ja vaahtera/ruusupuu/eebenotelaudalla:
Liimakaulaisia soittimia napakampi yleissoundi, joka ei korosta niin paljoa alakertaa ja ala-middleä. Moisen soittimen kaveriksi voisi suositella mikkiä joka korostaa alakertaa, jotta siihen hevisoundiin saadaan potkua ja sitä kuuluisaa "munaa".
 
Nämä nyt vain karrikoituja esimerkkejä, miten hyvin moni palikka soittimessa vaikuttaa lopputulokseen. Hakemalla, kokeilemalla, testaamalla jne. löytää itselleen sen toimivimman lopputuloksen. Mitään absoluuttista totuutta ei ole ja palikoita voi yhdistellä monella eri tavalla (esim. bolt-on vaahterakaula mahonkirunkoisessa soittimessa, tai vaikka vaahterarunko mahonkikaulalla ja pao ferro-otelaudalla, koa-runko ruusupuisella kaulalla jossa vaahteraotelauta jne jne.)
 
Itse suosittelen välttämään Nato (Nyatoh) ja Agathis nimillä varustettuja puulajikkeita. Tuntuu että liian usein edullisemman hintaluokan soittimet ko. puista rakennettuina onpi tehty liian kosteista raaka-aineista. Tuntuvat elävän Suomen ilmastossa ihan liikaa. Samoin niiden musikaaliset ominaisuudet eivät pärjää lehmukselle, lepälle, saarnille, vaahteralle ja muille "eksoottisemmille" ja hyviksi havaituille soitinpuille.
 
Tuo Warmothin lista on ihan ok, mutta siihen voisi lisätä vielä seetrin eli cedar. Kotimaisista soitinvalmistajista ainakin Ruokangas tuntuu suosivat epsanjalaista seetriä, enkä epäile ollenkaan etteikö olisi hyvä soitinpuu... seetristä kun on tehty vuosien ajan akustisia soittimia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=188820