Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Mikä luokitellaan säveltämiseksi?
Aika:11.03.2010 11:13
Tästä voi käydä kuuntelemassa yhden kuuluisan tekijänoikeusriitatilanteen lähtökohdat:
 
http://www.whosampled.com/sample/vi … e%20News-I%20Want%20A%20New%20Drug/
 
Ensin Huey Lewis & the News julkaisi biisin "I want a new drug" 1983, sitten Ray Parker Jr. teki tunnarin "Ghostbusters" elokuvaan. Tässä tapauksessa varsinainen laulumelodia vaikkakin samanhenkinen, ei ole yksi yhteen. A-osien bassolinja ja soinnut + sointurytmi on aikalailla siinä.
 
Huey Lewis haastoi Parkerin oikeuteen, mutta osapuolet ratkoivat riidan ilman oikeusistuinta niin että Parker maksoi Lewisille. Tästä voidaan varmaan päätellä että myös Parker myönsi että rikkomus oli tapahtunut, koska maksoi Lewisille ettei tarttenut mennä raastupaan. (Huvittava jälkinäytös oli se, että 17 vuotta tämän jälkeen Lewis meni MTV:ssä purnaamaan asiasta, ja samalla rikkomaan aikanaan Parkerin kanssa tehtyä vaitiolosopimusta, josta syystä Parker haastoi Lewisin raastupaan ja Lewis joutui maksumieheksi).
 
Toinen kuuluisa tapaus on sitten tämä Timbalandin Nelly Furtadolle vääntämä biisi "Do it", jonka yhteys suomalaisen Janne Sunin biisiin "Acid jazzed evening" on kiistaton. Tässäkään tapauksessa Furtadon laulama melodia ei ole yksi yhteen Sunin instrumentaalibiisin melodian kanssa, mutta muilta osin yhteys on aivan selvä. Jälleen kuulemma selvittiin rahalla, kiista sovittiin oikeussalin ulkopuolella. Mutta tästäkin voi vetää johtopäätöksen, että koska Timbaland suostui maksajaksi, hän tällä tavoin myöntää plagioineensa.
 
Eli näiden ennakkotapausten valossa tulkinta pelkästä melodiasta sävellyksenä ei enää ole se ainoa vedenpitävä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=188414