Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tubeman
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Wanhan jenkkivahvarin maadoitus?
Aika:03.03.2010 09:23   (muokattu 03.03.2010 09:29)
Mäkrö: Onko tuota vaaraa, jos on erotusmuuntaja (suojaerotusmuuntaja?) käytössä? Voisi kuvitella, että turvallisin tapa soittaa olisikin juuri niin, että oman vahvistimen L ja N olisi kaikesta muusta erillään, eikä vahvistin olisi maadoitettu laisinkaan. Silloin ei voisi itse heilua "ukkosenjohtimena", jos jollain muulla olisi viallinen sähkölaite. Jos taas omaan nuppiin tulisi vika ja kuori tulisi jännitteelliseksi, ei se potentiaaliero olisi maata kohden ollenkaan, eikä se maadoittuisi kuin vain ja ainoastaan siihen omaan nollaan. En tiedä ymmärsikö kukaan, mitä tarkoitin, mutta ehkä parempi niin - menee sellaisella mutu-tuntumalla, että toivon pikaista oikaisua:D
 
Lainasin Kari Huhtaman sivulta hyvä selvityksen tuosta suojamuuntajasta:
 
****Lainaus****
 
Suojaerotusmuuntaja
Suojaerotusmuuntaja on tavallinen muuntaja, jonka ensiökäämiin on kytketty 230V:n verkkojännite, ja jonka toisiokäämiltä saadaan niin ikään ulos 230V. Suojaerotusmuuntajan perään sitten kytketään räpelöitävä kokeilukytkentä, korjattavana oleva laite, tms. Suojaerotusmuuntaja erottaa käsiteltävän virtapiirin verkkojännitteestä, jolloin et saa sähköiskua, vaikka koskettaisitkin samanaikaisesti virtapiirin johtimeen ja maahan.
 
Suojaerotusmuuntaja on siis hyvä turvalaite, mutta korkean hintansa takia se ei kuulu kovinkaan monen elektroniikka harrastajan välineistöön. Muuntajan paino taas karsii sen pois keikkamiehen kalupakista.
 
*****end***
 
Suojaerotusmuuntaja on erilliskäämeillä toteutettu,eli se on erilainen kuin tavallinen pakkamuuntaja.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=188447