Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Äänentoiston päivitystä hankkimassa.
Aika:12.02.2010 22:36   (muokattu 12.02.2010 22:46)
Musta tuntuu, että kannattaa ihan aluksi kahlata läpi nuo pysyvät perusketjut, joissa esitellään, mitä tarkoittaa vahvistin, kaiutin, combo, nuppi yms. Alla pari hyvää linkkiä alkuun pääsemiseksi.
 
Yleistä vahvistimista:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=19764
 
Impedansseista (eli niistä ohmeista):
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=37290
 
Ja sit semmonen ihan sinällään tärkeä huomio: kitarakamat on aivan eri asia kuin äänentoisto(kalusto). Äänentoistokalusto (eli tuttavallisesti PA) on se, millä esimerkiksi vahvistetaan koko orkesterin tuottama mökä tanssisaliin - kitarakamat ovat, noh, kitarakamoja: niillä vahvistetaan pelkästään kitaran osuus. Näitä kahta termiä ei kannata sotkea keskenään.
 
Sitten yksi perusasia: ainoastaan sinä voit itse omilla korvillasi päättää, minkä valmistajan tuotteet ovat soundin puolesta sopivia tarkoituksiisi. Tämän takia onkin ensiarvoisen tärkeää käydä testaamassa joko musakaupoissa tai tuttavilla eri tuotteita. Me emme yksinkertaisesti voi suositella sinulle parasta mahdollista vaihtoehtoa, koska kymmeneltä ihmiseltä saat todennäköisesti kymmenen erilaista ehdotusta.
 
Samoin, ainoastaan sinä voit tietää, onko erillisen nupin ja kaapin hommaamisesta vastaavaa hyötyä verrattuna comboon: nupin+kaapin etuna on se, että voit valita juuri ne palaset, jotka miellyttävät eniten, mutta samalla joudut kuskaamaan kahta erillistä osasta - joskus tosin kevyt nuppi ja kaappi voivat olla helpompia roudattavia kuin yksi raskas combo. Näissäkin asioissa on puolensa ja puolensa, joita me emme voi puolestasi ratkaista. Lisäksi combo on yleensä poikkeuksetta jossain määrin takaa avoin, mikä tekee soundista erilaisen kuin käytettäessä takaa suljettua kaappia. Vain sinä tiedät, kumpi ratkaisu toimii paremmin tarkoituksiisi.
 
Toinen perusasia: stereolla ja monolla ei ole kitarakäytössä mitään tekemistä äänenlaadun kanssa. Lisäksi näkisin, että 99%:ssa tapauksista stereokaapista ei ole ainakaan live-tilanteessa mitään hyötyä kitarasoundin kannalta, koska soittajan omasta perspektivistä stereokuva jää joka tapauksessa hyvin kapeaksi, kitarakaapin mikitykseen tarvitaan kaksi mikkiä, yleisön joukosta kukaan tuskin edes kuulee stereo- ja monoefektien eroa jne. Oikeastaan ainut mieleen tuleva syy käyttää stereokaappia on tilanne, jossa käytössäsi olisi räkkikamat, joissa on käytössä putkistereopääte, josta ei voida käyttää ainoastaan yhtä kanavaa kerrallaan: tällöin molemmat kanavat vaativat peräänsä kaiutinkuorman, mikä on helpointa toteuttaa stereokaapilla.
 
Kolmas perusasia: neljän kitarakaapin systeemi (johon varovasti viittasit sivulauseessa) on näillä leveysasteilla niin a)harvinainen näky ja b)superkömpelö roudata, että unohtaisin sen kerrasta - ellet tosiaan aio keikkailla kuin pelkästään stadioneilla ja isoimmilla klubeilla. Semmoiselle ei nykyaikaisilla äänentoistovälineillä varustetussa keikkapaikassa ole yksinkertaisesti mitään käyttöä, jollei "miehekkään näköistä kioskia" lasketa hyväksi syyksi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=187850