Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:studiokekkonen
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Rumpujen ja akustisen kitaran äänitys samassa äänitystilassa
Aika:01.02.2010 21:55
VMM: Olen äänittämässä kesällä sessiota, jossa bändi koostuu rummuista, bassosta, parista akustisesta kitarasta ja dobrosta. Haluaisin mieluiten äänittää koko bändiä kerralla, mutta yhtä lailla kaipaisin akustisiin soittimiin kauniit ja luonnolliset soundit.
 
Onko olemassa keinoa hallita vuotoja niin hyvin, että miksaus ei kuulostaisi esim. akustisten kitaroiden osalta kompromissilta? Tarvitaan tietty rumpali, joka osaa soittaa hiljaa, mutta onnistuuko silloinkaan?
 
Äänitystila on iso navetan vintti, koko noin 50m2.

 
Kyllä tuossa haastetta on.
 
Jos musa on jotain blues/kantri/bluegrass/folk-osastoa johon toi soitinnus vähän viittaa, niin rumpalikin on todennäköisesti jotenkin tietoinen musagenren perusestetiikasta (eli ei varmaan tuo tuplasettiä paikalle ja hakkaa kuin viimeistä päivää), mutta asia kannattaa ehkä ottaa puheeksi hyvissä ajoin. Siitä se lähtee.
 
Paikan päällä rakentamiseen ja soundcheckiin kannattaa varata hyvin aikaa ja suunnitella myös ns. Plan B, eli mitä tehdään jos toi metodi ei toimikaan.
 
Kannattaa ottaa huomioon muutama perusjuttu: etäisyys ei ole ystävä, esteet ovat. Jos viet jengiä eri puolille huonetta, alkaa vuoto kuulostaa kaukaiselta ja äänitteeseen on vaikea saada läheisyyden tuntua vaan koko bändi ottaa kolme metriä takapakkia. Jos asettelet bändin lähekkäin, vuoto saattaa olla äänekkäämpää, mutta soundiltaan huomattavasti parempaa. Rakentele erilaisista, mahdollisimman paksuista, mielellään myös villaa sisältävistä sermeistä ja muista apuvälineistä (patjat, huovat, pöytälevyt, lipastot, miksericaset jne.) kopit jokaiselle soittajalle/soittimelle ja pidä huoli että näköyhteys pysyy (peilit ovat tässä myös erittäin käteviä) niiden soittajien välillä jotka haluavat nähdä toisensa (kaikki ei aina edes halua tai tarvii, useat toki haluaa).
Jos mennään luureilla, voit eristää soittajia niin paljon kuin vaan pystyt, mutta jos ne haluaa kuulla toisiaan enimmäkseen akustisesti, sun kannattaa ottaa se huomioon. Sitähän voi myös pystytellä vaikka jotain pienia aktiiviskobeja soittajien läheisyyteen jos ei muuten kuulu ja halutaan mennä ilman luureja.
 
Kandee myös tehdä soundi niin valmiiksi kuin mahdollista (esim. EQ:ttaa kitaroiden yläpäätä ja tarkkailla vuotoa ja kokonaissoundia), mutta jos te teette sen oikeasti jossain navetassa, sun oma kuuntelu ei ole ihan parasta a-luokkaa.
 
Varmuudeksihan kaikista kielisoittimista kannataa ottaa DI-raidat. Jos soittimissa ei kontaktimikkejä ole, maanittele soittajia asennuttamaan sellaiset tai lainaamaan (vähintään yhtä laadukkaat kuin omat) soittimet jossa on sellaiset.
 
Sit tietty perus-suuntakuvioiden tutkimista ja asettelua sen mukaan, rumpuvolumen paimennusta jne.
 
Onnea matkaan vaan. Ihan mahdollista toi on mutta siihen pitää vaan asennoitua oikein ja tehdä kaikki vielä paljon normisessiota huolellisemmin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=187416