Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:multipaavo
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Huoneakustiikan mittaukset
Aika:31.01.2010 22:58   (muokattu 31.01.2010 23:02)
Mittaamisessa on sellainen riemu, että vaikka tiedostaa ongelman jollain taajuusalueella, saa siitä tarkemman kopin asianmukaisella mittauksella, eikä vaimenna sitten entisestään "vahingossa" sitä naapuritaajuutta, jolloin ongelmat vain syvenevät. Vastaavasti kun luottaa mittauksiinsa voi uudelleen mittaamalla todentaa onko tehdyillä akustisilla muutoksilla (kaiuttimien siirtely, villanurkkapaalit, naapurin mummon taloyhtiöstä hienovarainen poistaminen) todellista vaikutusta asiaan ja jos on niin mihin suuntaan.
 
Noin aluksi huoneesta kannattaa ottaa vesiputouskuvia ja tutkia mitkä taajuudet sielä botnessa jäävät mörisemään muita pidemmäksi aikaa ja toisaalta mitkä eivät. Ihanteellisissa olosuhteissa jälkikaiunnan taajusvaste on siron tasainen. Isot montut ja piikit kielivät heti huonemoodiongelmista kyseisessä kuuntelu/mittauspisteessä.
 
Pidemmälle ehtineet alkavat arpomaan sitten huoneensa tehollisvasteita, eli otetaan paljon nopeita taajuusvastenäytteitä monesta monesta eri kohdasta huonetta joista lasketaan keskiarvo, jolloin nähdään miltä koko huone noin suunnilleen soundaa. Pyhä kuuntelukolmo vs. loppuhuone on sitten kompromissia.
 
Aloitteleva mittaaja kohtaa problematiikkaa normaalien mittavirheiden tunnistamisessa kuten lattiaheijasteet. Kuten huonemoodienkin laskemiseen pätee samat lait lattiaheijasteisiin, jolloin voi nopeasti laskemalla todentaa virheen olevan mittauksessa - ei huoneessa. Ground planeakin (mittamikki lattialle) voi yrittää, mutta vaatii reippaan kokoisen hallin toimiakseen järkevästi.
 
Juu onnistuu Roomeq Wizillä minkä bonus on hinta, haittana vähän yhtäaikaisia "muistipaikkoja" mittaustuloksille.
 
-Paavo
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=187394