Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sami_T
Alue:Livetoiminta
Aihe:Mikseri - kosketinsoitinkysymys
Aika:13.01.2010 00:46   (muokattu 13.01.2010 01:12)
Mä en nyt oo ihan varma oonko täysin oikeassa tässä, fiksummat toivottavasti korjaa jos puhun höpöjä.
 
Väittäisin että tuo sun toivoma kokoonpano ei ole mahdollinen. Syynä on se että kun se tavara tulee sieltä efektistä ulos niin sitä ei enää pysty jakamaan omiin kosketinsoitinkohtaisiin kanaviinsa.
 
Eli siis jos sulla on useampi kiippari johon haluat ajaa efektejä ja sen jälkeen tarjoilla koko hoidon kaukokaapeliin erillisissä kanavissa (missä on kuitenkin ne efektit jo valmiina) ja samaan aikaan vielä syöttää niitä (mahdollisesti) hieman eri balanssissa omaan kuunteluun niin sulla tarvii olla efektikanava per kiippari jos monona mennään tai kaksi efektikanavaa per kiippari stereona.
 
Tähän väliin omina henkilökohtaisina mielipiteinä esitän seuraavaa:
- vaikka päädyt mihin tahansa ratkaisuun niin älä ainakaan tee niin että rupeat miksaamaan sen homman yhteen tai kahteen kanavaan jotka sitten lähtee etupäähän. Mä ainakin mieluummin otan kosketinukolta pöydän täyteen tavaraa kuin sen stereoparin.
- se että hoidat ne efektit ja efektien balanssin itse siellä lauteilla on hyvä idea. Laulajien omat härvelit aiheuttaa välillä vähän murhetta mutta kitaristien/kosketinukkojen tapauksessa asia on varmaan niin että sitä popparin toivomaa soundia ei pysty tekemään kukaan muu kuin poppari itse
 
No siihen toteutukseen sitten:
 
Jos keikat on suurimmaksi osaksi pienehköissä paikoissa niin mä pohtisin vakavasti stereon kuoppaamista heti kättelyssä.
 
Kiipparista piuha sen omaan efektiin. Efektin taso säädetään siitä efektistä itsestään. Efektistä piuha DI-boksiin. DI-boksin XLR-ulostulosta piuha kaukokaapeliin. DI-boksin THRU-liitännästä vedät piuhan oman mikserin line inputtiin. Oman mikserin master outista lähtee naru edelleen siihen sun omaan kuunteluun.
 
Samalla meiningillä sitten lisäät niitä vehkeitä. Sä voit pyöritellä sillä omalla mikserillä omaan kuunteluusi juuri sellaiset kelit kuin haluat ja etupää saa kaikki vehkeet omissa kanavissaan, tosin sä oot valmiiksi virponu niille efektit paikalleen. Ja kuulet omasta kuuntelustasi yksi yhteen että mitä sinne etupäähän menee.
 
Kannattaa pakata ja piuhoittaa toi efekti- ja DI-boksihässäkkä valmiiksi johonkin lootaan.
 
Yamahan pikkumikserit on ihan ok valinta. Jos ostat jotain muuta niin älä osta ainakaan halvempaa.
 
DI-bokseista kosketinsoitinhommiin suosittelen Radial ProDI/ProD2/ProD8. ProD8 menee suoraan räkkiin, ProDI:lle/ProD2:llekin saa tietääkseni räkkiadapterin.
 
Jos haluaa edullisesti jotain perusefektimeininkiä niin merkeistä TC ja Lexicon tulis ekana mieleen.
 
Mitä tulee siihen omaan kaiuttimeen niin jos keikkapaikalla vaan monitoreita (ja auxeja) riittää niin sä voit tehdä niinkin että et tuo omaa kaiutinta sisään ollenkaan vaan kytket sen tilalle DI-boksin. Pyydät miksaajaa että pyydystää tavaran siitä DI-boksista mutta ei aja sitä PA:han ollenkaan vaan tuuppaa sen tavaran ainoastaan sun omaan monitoriin. Tällä tavalla sä edelleen voit käännellä sillä omalla mikserillä kelit kuntoon mutta ei tarvi raahata sitä omaa kaiutinta ympäriinsä. Sun oman mikserin signaali siis vain käväisee kääntymässä etupäässä/monitoriukolla ja tulee siihen monitoriin joka talon puolesta on sulle kannettu. Lisäksi tässä on sellainen merkittävä etu että jos sä haluat kuulla jotain muutakin kuin omia soittimiasi esim. solistia niin pyydät vaan nostamaan sitä sinne monitoriisi.
 
Noista DI-bokseista vielä sen verran että ne eivät ole ehdottoman tarpeellisia jos efektistä (tai jos niitä on useampia ketjutettuna niin ketjun viimeisestä efektistä) lähtee balansoitua tavaraa ulos ja etupää sekä mahdollinen monitoriukko pärjäävät linjatasoisen signaalin kanssa. Tällöin voi jättää ne boksit pois ja törkätä efektin perään Y-piuhan ja jakaa siitä signaalin kaukokaapeliin ja omaan mikseriin. Jos noin tekee niin käytännössä se toimii luotettavasti vain jos on aina samat kamat mukana ja samat ukot niitä käyttämässä. Muutoin vaan kiltisti boksikauppaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=186675