Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kmh
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Kone orkestraatioiden tekijöille
Aika:03.12.2009 15:48
Kaikessa yksinkertaisuudessaan vastaus on "kyllä ja ei".
 
Jos sovituksen lopputuloksena on nuotti, josta muut muusikot soittavat, ei ole mitään järkeä hienosäätää tuota, koska kapellimestari/tuottaja/muusikot kuitenkin ohjaa ja tulkitsee musikaalisesti. Silloin tärkeämpää laadullisesti on että nuotti on luettava ja noudattaa hyvää nuotinkirjoitustapaa. Sibeliuksen äänentoisto toimii lähinnä oikolukijana sekä mahdollisena demona muille jonka pohjalta käydä keskustelua.
 
Jos sovituksen lopputuloksena on samplerin/softasynan kautta soitettu audioraitaa, saa parasta jälkeä kun soittaa ne sisään niin kuin haluaa, ohjaten modulaatiota/muuta siinä samassa. Kinkkisissä kohdissa tämä on parasta soittaa sisään hitaammalla temmolla.
 
Jos kyseessä on toistuvia nuotteja jotka on nimellisesti samalla dynamiikalla (mp, f), täytyy asettua soittajan asemaan. Ellei aksenttia ole merkitty, painotetaan yleensä iskulle osuvia nuotteja enemmän. Myöskin soittimelle ominainen soittotekniikka määrä miltä se kuulostaa: esimerkiksi edestahaisin sahaava viulu kuulostaa erilaiselta kuin viulu, joka vetää jousella samaan suuntaan joka kerta. Sama koskee puhaltimia ja kaksoiskielitystä.
 
Asetu soittajan asemaan ja mieti miten soittaisit tai ilmaisist kyseisen fraasin. Missä on aksentit? Mikä on dynamiikka tässä kohtaa ja miten se muuttuu fraasin aikana? Mikä soitetaan legatona? Jos hierot sekvensserissä pianorollin velocity-käyrää, käytät todennäköisesti aikaa väärässä paikassa verrattuna siihen että soittaessa käyttäisit kiippareiden ilmaisukontrolleja.
 
Kolikon kääntöpuoli on tietysti se ettei samaa kohtaa loputtumaan kannata hinkata. Ellei kymmenessä otossa tule käyttistä, niin on paras kokeilla jotain muuta keinoa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=185235