Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Naq
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Tietokoneen ym. maadoituksesta
Aika:01.12.2009 13:01
Y3J: Edellinen asukas oli siis repinyt jostain kumman syystä eteisen puhelinpistokkeesta suojalevyn irti ja laittanut sen työhuoneeseen pistorasian päälle. Aloin sitten kytkemään tuota puhelinpistoketta kyseiseen "puhelinrasian", mutta suojalevy tipahti pois paljastaen sisällä olevan virtapistokkeen. Hyvä ettei pahemmin käynyt.
 
Hyvä ettei sattunut vahinkoa.
 
Voin siis laittaa koneen, näytön, monitorit yms. maadoittamattomasta rasiasta tulevaan maadoitettuun jatkoroikkaan ja olla hyvillä mielin vaikka selän takana n. puolen metrin päässä on patteri + putkia? Pelottaa jos joskus epähuomiossa ottaa kiinni tuosta patterista kun on vaikka tietokoneesta tulevat kuulokkeet päässä. Mutta tuo 115V ei siis ole vielä hengenvaarallinen jännite? Typerää kun ovat jättäneet nämä muutamat maadoittamattomat rasiat kämppään, eikös tuo ole suorastaan kuolemanloukko kun on pistorasia melkein lämpöpatterissa kiinni.
 
Virtalähteen jälkeisillä osilla ei pitäisi olla potentiaalieroa maan välillä, eli kyse on vain tietokoneen ulkokuoresta. 115V on hengenvaarallinen vaihtojännite (>50V), mutta virta jää turvallisiin rajoihin (reilusti alle 30mA). Puhutaan siis arvoista, mitkä eivät kaikilla ylitä edes tuntorajaa.
 
Tuohon jatkoroikkaan kytkemisellä vaan varmistutaan, että kaikki työpöydälläsi olevat kosketeltavat laitteiden ulkokuoret ovat samassa potentiaalissa. Se myös aiheuttaa sen, että kaikista niistä saattaa saada sen pienen sähkön tunteen todellista maata vasten, mutta se kannattaa häiriönpoiston kannalta.
 
Ei siis mitään hätää, lukemattomissa asunnoissa on sama tilanne.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=185122