Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:tarmo
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Itsensä työllistävien asemaa tarkistettava
Aika:12.11.2009 17:03
kivi: Siinäpä se, usein nämä kysymykset on ennalta määritelty jo työsuhteen alussa, ja ilmeisesti automaattisesti työnantajan eduksi ellei toisin nimenomaan sovita. Eli "normaali" työsopimus saattaa hyvin viedä työntekijältä esim:
-Oikeuden kaikkiin työsuhteen aikana tehtyihin innovaatioihin (vaikka ne olisi tehty kesälomalla tai iltaisin)
 
-Kilpailukielto on tavallinen sopparipykälä joka estää kaiken työskentelyn saman alan toimijoiden kanssa jopa 6 kuukautta työsuhteen jälkeenkin
 
-Oikeus tulla tunnustetuksi teoksen tekijänä, sekä...
 
Olen oman ammattiliittoni perustajajäsen ja sen lisäksi Kopioston, Teoston ja Kuvaston asiakas.

 
Työsopimuskin kannattaa lukea tarkkaan, etenkin jos kyse ei ole ns. margariinitehdashommasta, jolloin kannattaa lähinnä lukea ne yleiset palkka, edut, lomat ja työajat...
 
Itse asiasta. Eikö oikeus tulla tunnustetuksi teoksen tekijänä (isyysoikeus) ole etenkin taiteellissa työssä täysin luovutuskelvoton. Ainoat poikkeukset lienevät juuri työsuhdekeksinnöt, joissa luova työ toteutetaan usean eri yksikön avulla ja lopputulos syntyy vasta siinä vaiheessa, kun osat liitetään yhteen. Tällöin työnantaja määrää ennalta siitä, millainen työn lopputulos tulee olemaan, eikä yksittäisellä työpanoksella ole varsinaisesti luovaa työpanosta lopputulokseen.
 
En näkisi tätä uhkana MUSIIKKIalalla, koska musiikkitaiteen teosten luomisprosessi on lähtökohtaisesti aina jonkun tai joidenkin oman henkisen luomistyön tuloksia.
 
Kilpailukielto sellaisenaan voidaan määrätä, vain mikäli on riski siitä, että yrityksen sisäinen kehittelytyö, knowhow tms. voidaan työntekijän avulla siirtää kilpailevan yrityksen käyttöön. Näillä on yritykselle rahallista arvoa, joka on syntynyt yritysten tekemien investointien ja yritysjohdollisten ratkaisujen seurauksena. Toisena tekijänä voisi mainita yrityksen avainhenkilöiden siirtymisen kilpailevaan yritykseen. Taas on hankala nähdä vastaavaa ongelmaa muodostuvan freelancertyöstä, koska yrityksestä yritykseen liikkuva työvoima käytännössä voi päästä käsiksi yrityksen strategioihin yms. ainoastaan yritysvakoilun kautta, joka on erikseen sanktioitu rikoslaissa. Kilpailukiellon käyttäminen tulee käytännössä oikeutetuksi siitä maksettavan korvauksen tai korotetun palkan muodossa.
 
Tarkoitus ei ole kiistää miltään osin, etteikö asia kuuluisi myös muusikoiden huolenaiheisiin. Itse olisinkin kiinnostunut, mikäli edelleen joku on perehtynyt asiaan nimenomaisesti muusikoiden näkökulmasta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=184066