Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Leikari
Alue:Koskettimet
Aihe:piano ja lämpötila
Aika:09.11.2009 09:13
projekti: Mitä kylmempi ilma, sen vähemmän ilma kykenee sitomaan itseensä kosteutta. Sen takia talvella ulkona voi helposti kosteusprosentti olla lähes 100, ja kun se ulkoilma tulee ilmanvaihdon kautta huoneistoon ja lämpenee normaali huonelämpöön, kosteusprosentti voi olla enää alle 30, vaikka ilmassa oleva kosteudenmäärä on tasan sama. Pelkkä kosteusprosentti ei kerro kosteudenmäärää vaan aina täytyy tietää myös lämpötila. Kosteusprosentti kertoo vain sen, kykeneekö ilma sitomaan itseensä enempää kosteutta. Siksi täällä pohjolassa tarvitaan talvella ilmankostuttimia kun ilmassa ei ole kosteutta juuri yhtään.

 
noinpa juuri - eli keskuslämmitetyt huoneistot talvella ovat suhteellisen kosteuden kannalta kuivia. Mitä pienempi suhteellinen ilmankosteus, sitä enemmän ilma pyrkii kuivaamaan esim. soittimia (kitarat, pianot), mistä voi aiheutua halkeilua tai vääntymistä.
 
viileissä huoneissa kosteusprosentti on korkeampi kuin lämpimissä.
 
suhteellinen kosteus siis ratkaisee - ei veden absoluuttinen määrä ilmassa - mikä alunperin kirjoitukseni ajatuksen taustalla on ollutkin
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=184216