Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:dropD
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Passiivinen loop switcher & signal pad
Aika:05.11.2009 09:47
s151669: Se mahdollinen aivopieru: miksi passiivinen ? Tuossahan tuo pudotetulla tasolla oleva haara menee kuitenkin efektilootille, joissa asuu pahoja puolijohteita jotka pilaavat äänen. Miksi siis ei hyödynnettäisi puolijohtehia tässä välissä, ja laitettaisi väliin esimerkiksi Tube Screamerin yhden transistorin puskuriastetta tai vastaavaa fetillä toteutettuna ? Samalla voisi treble-bleedin tilalle laittaa suoraan ns. tweed-tonekontrollin, jolla voisi säätää halutun treblen tason.
 
Mikään ei tässäkään ratkaisussa estäisi kytkemästä suoraa linjaa ihan mekaanisesti, jolloin pahat puolijohteet eivät pilaa ääntä :-)
 
Samoin, kun kerran rasiaan on tuotu sähköt, niin samalla vaivalla siihen ehkä rakentaisi sen buusterinkin säröpuolelle.

 
Yritämpä valottaa ajatuksenjuoksua miten tuohon passiivisseen päädyin:
 
Idea lähti pelkästä signal padista. Helpompi kuitenkin keikkatilanteessa napsauttaa jalalla tasot kohdalleen kuin ruuvailla volapotikkaa. Kun noita GGG purkkeja väsäilin, niin tulin tulokseen että omilla rajallisilla taidoilla moisen osaan kyllä rakentaa (ideahan tuli EHX:n signal pad purkista). Tässä vaiheessa mielessä pelkkä potikka.
 
Treble bleed oli seuraava steppi. Jos on mahdollista pitää soundi suhteellisen muuttumattomana vaikka taso putoaakin. Tällaisiinkin kytkentöihin näytti ohjeita löytyvän. Sellaisia että edelleen osaisin moisen tehdä.
 
Nyt tuli ajatus, että mikäs estäisi laittamasta puhdistetun signaalin perään loopin, niin tarvitsisi kaikuakaan (nano holy grail ja/tai echo) erikseen päälle napsauttaa.
 
Idea oli jo valmis kunnes tuli mieleen että myös mahdollisen boosterinkin voisi laittaa samanmoiseen looppiin. Nyt olisi mahdollista siirtyä boostatusta puhtaille kertapainalluksella. Myös sisäänkarennettu boosteri kävi mielessä, mutta ajattelin että tuo luuppi jättää mahdollisuuden vaihdella käytettävää purnukkaa mielen mukaan.
 
Tässä vaiheessa totesin että minkään näistä ominaisuuksista ei pitäisi maalaisjärjellä aktiivielektroniikkaa, joten päädyin passiiviratkaisuun. Ainakin luotettaavuusnäkökulmasta tuntuu varmalta ratkaisulta.
 
Sinällään tuo kaksi "looppia" ratkaisu on tälläkin hetkellä käytössä ja osoittautunut toimivaksi. Nykyään siis viritysmittarilta lähtee toinen lähtö säröpurkkien läpi ja toinen kaikumuljuttimien läpi. Vahvitimelle menevä letku valitaan passiivisella A/B boxilla. Nyt vaan kehittelin vastaavaa ajatusta vahvarin oman särön kanssa.
 
Tuo idea ylimääräisestä potikasta treble bleediin kuulosti hyvältä. Tai jotenkin mielsin että toimisi "tone" säätimenä puhdistetulle signaalille. Nyt pitää jo todeta että oma osaaminen ei riitä kytkennän hahmottamiseen, mutta suunnittelupöydälle menee kyllä ehdottomasti tuo.
 
Onkos jotain näkemystä pitäisikö tuo pad olla ennen vaiko jälkeen kaikuboxiluupin? Jotenkin tuntuisi, että purnukka toimisi parhaiten täydellä signaalilla ja kuristaisi sitten vasta tuon lähtötason...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=184101