Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kivi
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Itsensä työllistävien asemaa tarkistettava
Aika:03.11.2009 15:39
Tämmöinen tuli juuri postissa. Vaikka allekirjoittaneissa ei ole yhtään musiikkialan järjestöä, teksti koskee mitä enimmin mm. äänialan yrittäjiä, muusikoita ja roudareita.

Itsensä työllistävät unohdettiin

Matti Vanhasen hallitus sitoutui hallitusohjelmassaan sovittamaan lainsäädäntöä pienten yritysten tarpeisiin, kehittämään yrittäjien sosiaaliturvan kannustavuutta sekä rohkaisemaan itsensä työllistämistä yrittäjäksi ryhtymällä.

Yrittäjien sosiaaliturvan kehittämistä pohtinut ns. Pukkilan työryhmä sai juuri työnsä valmiiksi. Työryhmän anti on lähinnä pieniä uudistuksia. Isoja uusia linjauksia ei uskallettu tehdä, vaikka työmarkkinat ovat muuttuneet.

Itsensä työllistävien ja omaa työtään myyvien määrä suomalaisilla työmarkkinoilla kasvaa. Nykyään heidät tulkitaan kategorisesti yrittäjiksi, vaikka työ muistuttaa pitkälti palkansaajan työtä, ansiot jäävät usein alhaisemmiksi kuin alan palkansaajien ansiot ja lisäksi he saattavat olla toimeksiantajistaan taloudellisesti riippuvaisia. Jälkimmäinen ilmenee huonona mahdollisuutena neuvotella työnteon ehdoista, sopimuksista ja palkkioista.

Itsensä työllistävien asema poikkeaa monessa kohdin aidolla yrittäjän riskillä toimivan yrittäjän asemasta. Palveluksessa ei useimmiten ole muita työntekijöitä, toiminta ei välttämättä edellytä varastoja eikä yrittäjän riskin vastapainona ole mahdollisuutta yrittäjän voittoon.

Mielestämme palkansaajien ja itsensä työllistävien työttömyysturva poikkeaa perusteettomasti toisistaan. Järjestelmä ei kannusta itsensä työllistämiseen, sillä se rankaisee työttömyysturvan ja sosiaaliturvan menetyksillä jo parin päivän työskentelystä kuukaudessa.

Yrittäjille tarkoitettujen työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat kalliita, ja edellytykset ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamiseksi ovat tiukat. Lyhyemmissä työttömyyspätkissä turvaa ei käytännössä ole. Tästä syystä monet itsensä työllistävät ovat jättäytyneet yrittäjäkassojen ulkopuolelle.

Mielestämme työttömyysturvassa pitäisi nykyistä paremmin ottaa huomioon myös työmarkkina-aseman joustava vaihtaminen. Muodollisesti yrittäjästä, omassa työssään työllistyvästä palkansaajaksi siirtyminen voi tapahtua työviikon aikana peräkkäisinä päivinä tai jopa samana päivänä. Nykyinen järjestelmä toimii hyvin, kun henkilön status työmarkkinoilla on pysyvä. Kun yhä useamman ja yhä useammin status vaihtuu, syntyvät ongelmat eri järjestelmien yhteensovituksessa.

Esitämme selvitettäväksi, millä edellytyksillä eri ammattialojen palkansaajakassat voisivat vakuuttaa itsensä työllistäviä ammattiryhmiä.

Lisäksi esitämme selvitettäväksi yrittäjien työttömyyskassojen asemaa itsensä työllistävien vakuuttajana. Tässä yhteydessä pitäisi arvioida myös yrittäjäkassojen jäsenyysehtoja suhteessa palkansaajakassoihin.


Allekirjoittajina olevat järjestöt edustavat itsensä työllistäviä.

SUOMEN JOURNALISTILIITTO
SUOMEN FREELANCER-JOURNALISTIT
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITTO
SARJAKUVANTEKIJÄT
SUOMEN TIETOKIRJAILIJAT
SUOMEN LEHTIKUVAAJAT
KUVITTAJAT
SUOMEN TIEDETOIMITTAJAIN LIITTO
SUOMEN NÄYTELMÄKIRJAILIJALIITTO
GRAFIA
SUOMEN KIRJAILIJALIITTO
SUOMEN KÄÄNTÄJIEN JA TULKKIEN LIITTO
SUOMEN VALOKUVAJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO, FINNFOTO
FINLANDS SVENSKA FÖRFATTAREFÖRENING
PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM
TEATTERI- JA MEDIATYÖNTEKIJÄT
YRITTÄJÄT STTK
SUOMEN TAITEILIJASEURA
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=184066