Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kombot ja lisäkaapit
Aika:30.10.2009 21:05   (muokattu 30.10.2009 21:11)
kitaratyyppi96: Lainaanpa ketjua kun osui sopivasti..
 
Olen mahdollisesti hommaamassa pientä putkicomboa (epiphone valve jr/ HB GA-5 tai fender champion 600, tms.) eli kun noista useimmista löytyy vain yksi 4 ohmin kaappiliitäntä jossa oman kajarin johto on kiinni, pystyykö noihin kytkemään lisäkaapin mykistämättä kiinteää, ja miten nuo tulisi kytkeä (4 tai 8 ohm) kaappi? Aluksi aioin ostaa vain kombon ja jos tulee laajempia bänditouhuja niin kaapin rinnalle myöhemmin.

 
Vähän hankalaksi menee, jos ainut kelvollinen kokonaiskuorma on 4 ohmia. Periaatteessa combon oma 4 ohmin kaiutin rinnankytkettynä 16-ohmisen lisäkaapin kanssa antaisi 3,2 ohmin kokonaiskuorman, joka saattaisi olla riittävän lähellä - mitä muut ovat mieltä? Tuon suuruusluokan heitto ei yleensä ole hengenvaarallinen vahvistimelle.
 
Käytännössä tuo toteutettaisiin esim. niin, että johonkin "matkan varrelle" combon kaiutinliitännän ja kaiuttimen väliin juotettaisiin ylimääräinen jakki, johon voitaisiin kaappipiuhalla sitten kytkeä lisäkaappi. Toki, jos lisäkaapissa on kaksi rinnakkaista liitäntää, voidaan signaali vetää ensin combon perästä lisäkaappiin ja sen toisesta rööristä combon kaiuttimelle.
 
8 ohmin lisäkaapin kanssa kokonaiskuorma olisi enää 2,66 ohmia ja neljän ohmin kaapilla vaivaiset 2 ohmia. Vahvistin joko ei tykkää tai sitten ei ole moksiskaan, mutta turvallisinta olisi kytkeä impedanssiltaan mahdollisimman iso kaappi combon oman ämyrin kaveriksi, jolloin kokonaisimpedanssi ei heitä niin pahasti.
 
Kannattaa toki muistaa, että kaiuttimien määrän lisääminen ei lisää vahvistimen tehoa: se sama teho vaan leviää isommalle kaiutinpinta-alalle, mikä saatetaan joissan tilanteissa aistia soundin isontumisena.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=183966