Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:himppe
Alue:Bassot
Aihe:Kokemuksia Edenin kaapeista + yleisiä kaiutinkysmyksiä
Aika:30.10.2009 20:17
Valmistajien ilmoituksiin kannattaa aina suhtautua varauksella. Ilmoitetut herkkyydet on usein ilmoitettu bassokartion kartioresonanssin (=suuren piikin) kohdalta, jolloin sillä ei ole mitään tekemistä todellisen bassoalueen herkkyyden kanssa. Sama pätee alarajataajuuteen. Väittäisin että maailmassa ei ole montaakaan bassokitaralle tarkoitettua bassokaappia, jonka alarajataajuus olisi oikeasti 30Hz -2dB vaimennuksella.
 
Aika harva kaupallinen 2x10" kaappi riittää bändikäyttöön niin, että siitä kuuluisi muillekin kuin basistille itselleen. Kun kaappiin runtataan tehoa, liikerata loppuu ja sen jälkeen alkaa epämääräisiä ääniä. 4x10" on parempi vaihtoehto standaloneksi.
 
Edenin refleksiviritys ei todellisuudessa ole noin alhaalla. Matalimmat viritykset taitavat olla ~40Hz tienoilla. Sopiva viritystaajuus riippuu kotelon koosta, joka taas riippuu elementin parametreista.
 
Kampasuodinilmiö toimii juuri kuten esitit, tosin se koskee kaikkia puoliavaruuteen säteileviä taajuuksia. Mitä useampi äänilähde toistaa samaa signaalia, sen pahempi kampasuodinilmiö. Kampasuodinilmiön välttämiseksi vain yksi äänilähde saa toistaa tiettyä osaa koko äänikaistasta, mutta tämä ei toki sulje pois monitierakenteita. Jyrkällä jaolla ja huolellisella suunnittelulla jakotaajuusalueen kampasuodinilmiö voidaan minimoida.
 
Jokaisella elementillä on oma soundinsa ja omat ominaisuutensa joten niiden tasapäinen vertailu on vaikeaa. Kotelo pitäisi suunnitella aina käytetyn elementin parametrien perusteella eikä toisin päin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=183961