Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:sneaky snake
Alue:Bassot
Aihe:Kokemuksia Edenin kaapeista + yleisiä kaiutinkysmyksiä
Aika:30.10.2009 18:38
Todennäköisesti elementtien herkkyyksillä tuota kaappia myytäisiin arvolla ~97db/w. Valitettavasti ostajat tykkäävät isoista luvuista ja kikkailemalla myyjät niitä myös helposti tarjoavat:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker_measurement
 
Eli eiköhän tuo 103db/w ole ns. half-spacessa mitattu tulos.
 
Luulisin, että 4x10 saundaa paremmalta, koska elementit tekevät vähemmän töitä tuottaakseen saman paineen kuin 2x10 tai 1x15. Siksi niiden säröarvot ovat paremmat. Voitaisiin myös arvailla, että lämpökompressio ei ole yhtä vakava ongelma kuin yhden tai kahden elementin kaapeilla, vaikkakin on huomattava, että paremminhan neljä elementtiä lämmittää kaappia sisältä kuin yksi tai kaksi.
 
Itse yritän toitottaa sitä, että 10" kaiutin keilaa paljon korkeammalta kuin 15" kaiutin. Tämä tarkoittaa sitä, että taajuusvaste kaiuttimen edessä on tasaisempi laajemmalla alueella, joka taas tarkoittaa sitä, että yläpäätä riittää koko eturiville, eikä vaan niille jotka ovat suoraan kaiuttimen edessä. Siksi 4x10" kuulostaa paremmalta kuin yksi 15" elementti. Kampafiltteristä huolimatta.
 
Refleksitaajuus saa olla matala; kaappi aika huonosti toistaa kyseistä taajuutta matalammalta kunnolla, mutta elementin saa kyllä niillä taajuksilla herkästi pohjaamaan. Elementtihän pohjaa helposti refleksitaajuuden alapuolelta koska se ei enää näe laatikkoa. Eli käytännössä sama kuin riiputtaisi elementtiä free-airina ja työntäisi siihen miljoona wattia. Savun karattua voi vaan ihmetellä miksei se kestänyt.
 
Ylipäätään noilla mörkötaajuuksilla tekee tosi vähän bassohommissa. Itse näkisin asian niin, että kunhan kaappi toistaa täysillä pohjanuotin ensimmäistä harmonista, ovat asiat kunnossa. Esim. 4x10" kaapit melko yleisesti toistavat vasta 60-70hz tienoilta kunnolla ja siitä huolimatta niillä soitetaan käytännössä mitä tahansa.
 
Kyllä varmasti kaikilla kaiuttimilla on ihan oma saundi. Vaikka ottaisit paketista kaksi täysin samanlaista elementtiä samalta valmistajlta, ovat ne sähköisesti erilaisia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=183961