Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:pkhlo
Alue:Rummut: soittaminen
Aihe:Superstitionin haitsukomppi
Aika:24.10.2009 12:08
Tai enemmän rumpalina mua kiinnoostaa se, miten vitussa ton shuflen saa aikaiseksi haikkaan kahdella kädellä. Varsinkaan....
 
Siinä haitsussa on eri tarkka toi 1/8-pulssi mutta sitten toi adlibattu 1/16-koristelu elää sekä dynamiikaltaan, että timeltaan tosi paljon. Se 1/16-koristelu muuttaa koko rumpukompin luonteen ihan totaalisesti tekemällä siitä "löyhästi järjästäytyneen" kompin vaikka muuten on napakasti ryskitty. Se 1/16 kuvion time elää kohotahdin täydellisestä shufflesta (2/3 iskua)välillä melekeen suoraan ja taas loppua kohti reilusti ton täydellisen ylikin.
 
Kahdella kädellähän tämmönen muuntelu olis ihan loogista, jos 1/8-haitsu kulkee koko ajan samalla kädellä (paitsi jos sitä erityisesti haluaa vaihtaa). Varsinkin jos aattelee, että se vasuri pelaa siinä snaren ja haitsun välillä niin ilman mitään Stevie Wonder -vitsejäkin toi improvisoitu 1/16-kuvio elää helpommin niin lyöntivoiman kuin iskun paikankin osalta. Saisko yhdellä kädellä dynamiikkaa ja timeä elämään nimenomaan noin ja funkisti, kun 1/8 pulssi on kuitenkin jatkuvasti paikallaan? Ei ainakaan Wonderin bändin rumpalit alkupostaukseni linkeissä saaneet.
 
Ja lopuksi vielä linkki friikeille. Kyseessä on brittiläinen väitöskirja jossa analysoidaan Wonderin biisejä. Superstition alkaa väikkärin sivulta 140, grooven käsitttely hiukan myöhemmin. Jaksoin lukea kyllä koko biisin jutut läpi ja pääosinhan toi oli helvetin mielenkiintoista. Siinä on analysoitu kaikki muu paitsi se miten biisejä on soittimilla teknisesti soitettu. Mm. noi mun viittaukseni iskujen pituuksiin on bongattu sieltä. Biisin syntyhistoriahan on varsin mielenkiintoinen. Alaviitteissä oli kanssa mielenkiintoista tietoa mm. Wonderin rumpujen soiton opiskelusta.
 
http://www.surrey.ac.uk/Music/NewsG … demicStaff/Hughes/GrooveAndFlow.pdf
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=52&t=183697