Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kallekorvola
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kitaroiden panorointi/miksaus
Aika:19.10.2009 20:35
solipsism: Kiitos, Kallekorvola, kirjoitukseni analysoinnista. Mikään ei näköjään ole itsestään selvää.
 
Voitaisiinko nyt siirtyä siihen ennakkoluulottomaan keskusteluun aiheesta kitaran panorointi, jota yritin herätellä? Jos joku vaikka on oivaltanut jotain mitä itse ei ole tullut ajatelleeksi? Kokeilemalla voi oppia, mutta niin voi ehkä myös muilta ihmisiltä?

 
No olepa hyvä.
 
Mun pointtina oli, että kitaroiden "miksaaminen" ja panorointi kontekstista (muista instrumenteista) irrotettuna ei ole kovin hedelmällinen keskustelunaihe, koska kaikki riippuu kuitenkin "ympäröivästä" materiaalista.
 
Tuossa ylempänäkin on hyviä neuvoja kitaran käsittelyyn, mutta lisään omia suosikkejani tähän alle vielä. Jospa niistä saisi kokeiluihin lisää ideoita...:
 
-Isoon hevikitaravalliin useampi tuplaus, mutta aina eri kitara-vahvistin -yhdistelmällä (ensin esim. botnesta vahvasointinen les paul + marshall, sit vaikka strato + twin reverb. Jos jää "kuoppa" keskialueelle, niin sit vielä vaikka tele + vox). Tilaa mukaan vain jos on pakko. Tuollainen valli syö kaistaa helposti aika lailla. Toimii raskaammassa musassa. Panorointi yleensä niin, että kirkkaimmat kitarat enemmän reunoilla, ja tummemmat keskempänä.
 
-Ylempänäkin mainittu kitara esim. 20% vasemmalla ja sen kaiku/delay hiljemmalla esim. 80% oikealla.
 
-Varsinainen kitara vasemmalla, ja piezomikillä poimittu, ja rankasti lofi-plugarilla käsitelty, signaali vähän eri suunnalla (kokonaan toisessa reunassa, tai muutaman asteen sivussa samalla puolella).
 
-Kuiva DI-kitara keskellä, ja choruksella maustettu stereodelay-linja molemmin puolin, mutta ei liian leveänä. Ns. kasarifuusio-soundi. Ei vältämättä toimi parhaiten säröjen kanssa.
 
-Varsinainen kitara keskellä, ja DI-raidasta "lo-fi-tettu" kitara (esim. karmea fuzz) stereona edellisen molemmin puolin.
 
-Lähimikitetyn vahvistimen soundi (ainakin melkein) keskellä, ja stereotilamikin signaali jossain ympärillä leveämpänä.
 
-Sähkökitara keskellä, akustinen (stereomikitettynä) tuplaa molemmin puolin (joskus hyvinkin hiljaisella.
 
-Pari kertaa olen kokeillut kitaroiden todella hienoista epävirettä, mutta enää en sitä liiemmälti harrasta. En pitänyt soundista. Tulee helposti liian suttuista ja fokusoimatonta jälkeä.
 
Tuossapa muutama...
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=183491