Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Björn E. Borg
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:epiphone les paul studio
Aika:19.10.2009 15:25
fox: Eip oo. vaan Appletonia jotkut pitää lankkusähkiksen keksijänä. No, voihan sitä siit Appletonin kitarasta LP-muotoakin löytää, vaan eipä se sen paremmin ollu Les Paul.
Tuon trapetsitallan tais itse hra Polfus keksiä, vaan hänen mukaansa (ja tuon kaulakulma-jutun takia) Gibson mokasi koko keksinnön - ne kielet piti tulla yläpuolelta, että saa kämmenellä dempattua, vaan Gibsonilla ajateltiin toisin.
Jossain tekstinpätkässä täällä mä nuo "viralliset keksijät" nimesinkin, siin oli totta kai Ted Mc Carty, Walt Fuller ja pari muuta.
O.W.Appleton ei ollut.. ;) Kyseinen setä on vähän kiistanalainen muutenkin, tai kaiketi perikunta -ei ole ihan tarkkoja todisteita tuon lankkusähkiksen "keksimis-ajankohdasta". Mutta epäilemättä siellä pioneerien joukossa, kera Fenderin, Gibsonin, Rickenbackerin ja muitten vastaavien.

 
Ok. Pidetään Appleton mysteerinä.
 
Brasilialainen Osmar Macedo muuten kehitti umpipuisen sähkömandoliinin (mutta se ei ole Les Paulin näköinen) 40-luvulla.
 
Hyvä että selitit tuon trapetsitallan, nyt vasta käsitin tuon ratkaisun heikkoudet.
 
McCarty on ainakin todella tärkeä henkilö sähkökitaran kehityksessä, ja kannattaa aina mainita kun sähkökitaran varhaisista kehtittäjistä puhutaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=183545