Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:varakeef
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:vireongelma..
Aika:15.10.2009 15:13
Riverman: Mutta eikö ole siis yksinkertaisesti niin, että korkealla oleva kieli (suhteessa otelautaan) venyy aina jonkin verran, kun se painetaan kiinniotelautaan. Ja mitä enemmän se venyy, niin sitä epävireisemmäksi se menee?
 
Tästä onkin kysymys liian korkean satulan kohdalla. Mutta minusta on vähän monitahoisempi, koska ylävireisyys ei korreloi suoraan satulan ja nauhan etäisyyden kanssa.
 
Kahdennentoista nauhan kohdaltahan tämä ongelma korjataan kyllä tallapalaa eri suuntiin liikuttamalla. Ja näin saadaan vapaana pörisevä ja alaspäin panettu (venytetty) soimaan tismalleen samassa. Mutta miksei se vaikuta aina muihin nauhoihin? En minä tiedä mistään mitään...
 
Kyllähän se vaikuttaa kaikkiin nauhoihin, mutta tasavireisyydestä johtuen se ei korjaa ongelmaa kuin vain 12 nauhan osalta. Kielihän lyhenee ja pitenee kokonaisuutena eikä maagisesti vain 12 nauhan kohdalta. Kitarassa osa nauhoista on vain väärissä paikoissa... ja niitten pitäisi kai olla kiemuraisiakin.
 
Tietysti jos haluaa, että vaikka A-kielen kolmas nauha soi vireisesti, voi tallapalaa siirtää taaksepäin. Silloin nauhat vitosesta ylöspäin taitavat soida alavireisesti. Verratuna tasavireisiin säveliin. Mutta kun tasavireisyys ei välttämättä kuulosta hyvältä, saatetaan kitara virittää soimaan kauniisti siinä sävellajissa, josta kappale menee. Tai mennään vaan standardivirityksessä ja toivotaan parasta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=183407