Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Numb
Alue:Aloittelijat
Aihe:Miksaus / masterointi
Aika:06.10.2009 08:54   (muokattu 06.10.2009 08:54)
riniti: Olen yrittänyt epätoivon (ja kahvin (1/2 Parisien-laatua, 1/2 Juhla Mokkaa!)) vimmalla opiskella miksausta / masterointia.
 
Kahvisetti ainakin on kuosissa.
 
Onko onnistuneen miksausprosessin merkitys se että biiseille ei masterointivaiheessa todellakaan enää tehdä (vaikka voisikin) muuta kuin laitetaan kappaleet keskinäiseen balanssiin (= yhtenäinen ilme) ja säädetään kokonaisuudelle lopullinen volume?

 
Siinä tehdään juuri se yhtenäinen soundi, eli vedetään volan lisäksi vielä mahdollisesti yleisekvalisointi, kompurat, limitterit yms.
 
Silloinhan masterointi on (ainakin noin filosofisesti ajateltuna) miksauksen sateenvarjokäsite - masterointiprosessi on valmiiden biisien miksaus levyksi aivan samalla logiikalla kuin miksausprosessi on useiden eri raitojen miksaus valmiiksi biiseiksi - vai mitä?
 
Kyl sen noinkin voi ajatella. Masteroinnissahan ei enää puututa yksittäisiin raitoihin, niiden balanssiin ja soundiin - se on tehty miksauksessa. Masteroinnissa tehdään se kokonaisäänitteen soundi.
 
Eli että kysymys on samasta asiasta mutta eri suuruusluokasta?
 
Minuta ei ole samasta asiasta kyse. Miksauksessa on vaikka nyt 12 kitararaitaa, 2 bassoraitaa, epälukuinen määrä raitoja eri rummuille 16 lauluraitaa, 3 synaraitaa + 47 raitaa erilaisia äännähdyksiä ja efektejä. Niistä tehdään sen biisin soundi.
 
Masteroinnissa on ne valmiit biisit, joista tehdään äänite. Eli ne vielä voidaan laittaa järjestykseen, siistiä hännät ja tehdä muutamia muita asioita. Tarkoituksena on luoda se kokonaisuus, jonka kopioita kaikki levitysversiot ovat.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=183147