Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rantsu
Alue:Koskettimet
Aihe:Hammond ääniala
Aika:03.10.2009 01:13   (muokattu 03.10.2009 01:32)
Murgo: Olenko käsittänyt oiken että nuo "jalkaluvut" tulevat pilliurkujen äänikerroista, eli jonkin sävelen pillin (C? A? vai mikä?) pituus esim. 8' äänikerrassa on 8 jalkaa?
 
Pilliurkujen pillien pituuksista tulevat. Eli 8' äänikerran matalimman pillin (C) pituus on noin 8 jalkaa.
 
Eikö silloin 16' äänikerta soi tasan oktaavin 8' alempaa ja vaikkapa 4' oktaavia ylempää kuin 8'?
 
Juu.
 
Eli olisiko 8' perusääni siksi että se osuu korvan herkimmälle alueelle, eli jos on vain yksi kunkinpituinen äänikerta auki niin 8' on se joka nousee vallitsevaksi? Eli "kuultuun säveleen" vaikuttaa varmaan se mikä äänikerta kuuluu hallitsevimpana muiden kuuluessa vaimeammin.
 
Ei. Vaikka säveleen lisää vain ripauksen alaoktaaviääntä, se hahmottuu perusääneksi. Näin on myös monessa "oikeassa" soittimessa; yläsävelet ovat voimakkaampia kuin perusääni.
 
Mutta nuotteja kirjoitettaessa ei kai kuitenkaan rekisteröintejä huomioida eli ne varmaankin kirjoitetaan aina 8' äänikerran mukaan vaikka jossain kohtaa hallitsevana soisikin vaikkapa 4'? Nuottien kun kai on tarkoitus kuitenkin kertoa soittajalle mitä kosketinta kulloinkin pitää painaa vaikka kuuluva ääni olis jotain muuta kuin perusääni.
 
Vai onko uruille joku oma omituinen tapansa kirjoittaa nuotteja?

 
On ja ei. Periaatteessa nuotit kertovat, mitä kosketinta painetaan. Pilliurkujen kyseessäollen normikäytäntö on se, että jalkio on 16' ja sormio(t) 8' -pohjalla. Tästä sitten poiketaan joko tyylin tai säveltäjän ohjeiden mukaan. Esim. Bachin koraaleissa on joskus "c.f. soprano" (=koraalimelodia ylimmässä äänessä) kirjoitettu jalkioon, jolloin sen joutuu rekisteröimään 4' pohjalta, vaikkei sitä ole erikseen mainittukaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=173993