Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mhelin
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:oversampling
Aika:25.09.2009 21:10   (muokattu 25.09.2009 21:27)
Joo siis 24-bittinen A/D muunnin olisi aika mahdoton ja/tai kallis (tarvittaisiin antialiasointifiltterit, ja isosti nopeita kytkimiä ja/tai 0,0000001% tarkkuusvastusverkkoja) tehdä sellaiseksi että suoraan muuntaisi jonkun jännitteen audio (>44.1 khz) Fs ratella kovinkaan lineaarisesti. Sen vuoksi itse konversio tapahtuu suuremmalla näytteenottotaajuudella ja pienemmällä bittimäärällä, sen jälkeen data uudelleennäytteistetään suuremmalle bittimäärälle ja pienemmälle näyttteenottotaajuudelle. Antialiasointifilttereitä ei tarvita ollenkaan kun Nyqvisti on kuulorajan tuolla puolen.
 
DSD (http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital ) joka on jonkinlainen tulevaisuuden formaatti onkin sitten yksibittinen ja valmiiksi ylinäytteistetty. Tosin taitaa olla nykyään vielä niin että tätä formaattia käyttävät laitteet sisältävät monibittisen muuntimen jonka tuottama data resämplätään yksibittiseksi kuten tehdään D/A -muuntimissakin (delta-sigma jyrää..). Mutta niinkuin tuossa Wikissä sanotaan niin parhaina pidetään muuntimia jotka ovat multi-bit delta-sigma tyyppisiä, eli ainakin muutama bitti kerrallaan konvertoidaan (esim. Cirruksen ja AKM:n parhaat muuntimet ovat sentyyppisiä). Studiokäyttöön formaattina on muuten kaavailtu 8-bittistä DSD-wideä. Ylinäytteistystä käytetään myös noissa VST etc. plugareissa kun yritetään päästä eroon aliasointisäröstä.
 
Mutta mitään 20-bittistä muunninta ei jollain jälkeenpäin tapahtuvalla ylinäytteitämisellä saada paranneltua. En ymmärrä tuota vertausta, ehkä sillä tarkoitetaan tuota että sama dynamiikka saadaan esitettyä vähemmillä biteillä kun käytetään suurempaa näytteistystaajuutta, tosin tällöin mennään itse A/D muuntimen sisäiseen toteutukseen. Käytännössä useimmat nykyiset A/D -muuntimet ovat sämpläysresoluutioltaan 1-8 -bittisiä, vaikka lopputuote olisi 24-bittinen PCM-data.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=182689