Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Zeeboo
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Marshall 8010 (v-state) kyssäreitä skemaan liittyen
Aika:20.09.2009 13:51   (muokattu 20.09.2009 13:57)
Vapour: Hiphei, tollainen tulee nassun eteen modailua ajatellen. Tuli pari kysymystä skemaan liittyen.
 
Kytkis:
http://www.schematicheaven.com/mars … amps/valvestate10_10w_8001_8010.pdf
 
1. mitä tekeen IC1a:n invertoivaan inputiin kytketty piiri? Eli siis se, jossa on ensiksi sarjassa 4k7>0.1uF, jonka jälken tulee 15K maihin ja sen kanssa rinnan 1K>22nF? Ja miksi boost -kytkimen toinen puoli "ohittaa" tuon 15K+1K>22nF maihin?

 
Ei-invertoivan opparin vahvistushan tulee 1+(Rf/R1), jossa Rf ja R1 tekevät jännitteenjaon lähdöstä invertoivalle tulolle. Rf on lähdöstä inv-tuloon ja R1 on inv-tulosta maihin oleva vastus. Jompikumpi tai kumpikin voidaan tehdä taajuusriippuvaksi, niinkuin tuossa on tehty tuolle jännitejaon "R1"-haaralle laittamalla vastuksen paikalle RC-sarjapiiri. Resonanssitaajuudella tuon piirin impedanssi on pienimmillään. Tuostahan seuraa, että (vahvistuksen kaavan mukaan) resonanssitaajuudella vahvistus on suurimmillaan. Taajuuskaistaa siis muokataan, näin äkkikatsomalla.
 
Kun Boost-kytkin oikosulkee osan tuosta "R1"-ketjusta, niin sen impedanssihan pienenee. Taas sen vahvistuksen kaavan mukaan sen asteen vahvistus kasvaa.
 
2. Gain lin22K? Miksi? kuulostaako 1458:n yliajo niin ikävältä, ettäpä vaikka log500K ei toimisi?
 
Toimii varmaan. Toisaalta, tuo 1uF ja Gain-potikka muodostavat ylipäästösuotimen. Oliskohan passattu taas taajuskaistaa? En usko, että tuolla potikan arvolla on tekemistä opparin yliohjautumisen kanssa. Potikkahan on "vain" jännitteenjakona, eli seuraavalle asteelle menevä signaali ei kasva vaikka potikan päästä-päähän arvo muuttuisi kertaluokkaa isommaksi. Ekan asteen lähtöä taas tuo 500k kuormittaisi vähemmän, mutta kun opparin lähtöimpedanssi on hyvin pieni, ei se ole tuosta 22k:kaan moksiskaan.
 
3. IC1b on kytketty invertoivaksi. tähän lienee jokin syy.. No, lähinnä kiinnostaa, että mitä tekee tuo rinnankytketty RC -piiri takaisinkytkennässä. Eli 1M ja 220pF rinnan. Tuollainen taitaa normaalisti olla jonkinlainen ylipäästöfiltteri. Onkohan tuo tuossa sitä varten, että saataisiin diskanttia poistettua?
 
EDIT: haa, Wikipedia auttoi. Eli tuo on tosiaan aktiivinen alipäästösuodin. Mikä tuossa on tuo kulmataajuus?
 
EDIT2: 723,8Hz???
EDIT3: Tossa täytyy olla kyllä joku pilkkuvirhe. Eihän tollaisessa arvossa tuossa kohtaa ole järkeä...

 
Ihan oikeilla jäljillä olet. Tuo toinen aste on oikeastaan aktiivinen kaistanpäästösuodin. Ei mitenkään jyrkkä (ei tosin ole syytä ollakkaan), -6dB/oct päästökaistan ulkopuolella. Vahvistus menee niinkuin invertoivassa opparissa.
Alaraja tulee tuosta tulossa olevasta R2/C3:sta ja yläraja R18/C11:sta. Tämän on ensimmäisen asteen suodin, joten se ei ole tosiaan mitenkään jyrkkä. Ei siis pilkkuvirhe kytkyssä, eikä sinun laskussakaan.
 
4. Ajattelin vaihtaa klippausosioon vakiodiodien tilalle kaksi BS170 -NMOSia, niiden rinnalle 10n konkan (OCD -kloonista idea) ja toiseen suuntaan vielä kokeilla germaniumdiodia. Onko mitään syytä miksei (ks. esmes kohta kolme)?
 
Mun nähdäkseni ei ole mitään estettä. Näitä samoja modauksia kokeillaan säröpurkkeihinkin, miksi ei siis tähänkin.
 
5. Tiedättekö jotain hyvää Parallel RC -kalkulaattoria, jolla saisi nuo taajuus- ym. jutut laskettua? Sarjakytkettyihin löytyy helposti, mutta rinnankytkettyihin en googlella löytäny.t
 
Käsipeliilä näitä olen itse laskenut... Jos tulee vastaan niin anna vinkki, voisi joskus olla käyttöä...
 
6. Tuo Normal -asetuksen 22K -takaisinkytkentävastus lenee kompensoimassa Boost -moodin lediklippauksen aiheuttamaa signaalihäviötä?
 
Normal-asennossa toisen asteen takaisinkytkennässä on on tuo 22k rinnan muun sälän kanssa => vahvistus pienenee, ylärajataajuus kasvaa jne... Boost asennossa taas vahvistus kasvaa. Toisen asteen lähdön taso rajoittuu aikalailla tarkkaan siihen mihin D1/D2 sen leikkaa. Tuo R6 pelaa noiden LEDien virranrajoittimena.
 
Jos noita ledejä modaa toisenlaiseksi, kannattaa ottaa huomioon, että niiden GE-ledien kynnys on paljon pienempi (yli 1V pienempi) kuin LEDeillä.
 
7. Mitäköhän voitaisiin saavuttaa sillä, jos klippausosion siirtäisi heti IC1a:n jälkeen? Jos vaikka gain olisi 500K ja siihen vielä marsun 470K/470pF -piiri.
 
Jotkut hommat selviää paremmin kokeilemalla kuin pähkäämällä. Eipä ole mulla vastausta tuohon. Sorry
 
8. Mikä tässä skemassa:
http://www.schematicheaven.com/mars … ps/jcm800_lead_mstvol_100w_2203.pdf
on tuo C5 (1n0), joka menee gainpotikan yli? Bright cap?

 
Siltä vaikuttaisi.
 
No okei, ehkei ihan varsinaisesti "pari kysymystä", mutta kerranhan tässä eletään..
 
Niinpä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=182251