Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Askr
Alue:Klassinen
Aihe:Taiteenlajien klassillinen vertailu
Aika:06.09.2009 11:09   (muokattu 06.09.2009 11:17)
tsugaru: Populaarimusiikia ja kuvataidetta on mahdotonta rinnastaa keskenään. Institutionaalisen nykykuvataiteen ulkopuolinen visuaalinen ilmaisu jakaantuu kuitenkin osa-alueisiin, kuten muotoilu, mainokset, sarjakuvat, kuvitukset, logot ja muut graafiset toteutukset, valokuva. Muumimuki, Valion kulutusmaitopurkki tai Nokian logo pystytään nimeämään, mutta ei välttämättä radiosta tullutta kappaletta, jonka kertosäe on viimeksi jäänyt soimaan päässä.
Tämän keksutelun avannut rinnastus on varsin voimakkaasti ihan vaan spekulaatiota, ei varmaan historiallisen klassisen musiikin ja maalaustaiteen rinnastuskaan välttämättä toimi. Ihan hauska ajatusleikki silti.
 
On totta, että visuaalisella puolella on populaaripuolensa, mutta siinä missä "musiikki" on yleiskäsite joka kerää popin ja klassisen yhteen puuttuu kuvapuolelta vastaava sateenvarjo. Visuuaaliset taiteet - joo, mutta nimenä, vaikemmin ymmärrettävä kuin "musiikki" ja lisäksi kokoaa yhteen alueita, jotka poikkeavat lähtökohtaisesti toisistaan sen verran, että en tiedä voiko puhua samasta asiasta kuin "musiikissa". Lähtien siitä, että muumimuki on paitsi visuaalinen viesti myös arkikäyttöön tehty esine siihen liittyvine vaatimuksineen. Enkä tiedä voiko logoa, jonka ensisjainen tehtävä on toimia merkkinä nimelle, siis nimetä, rinnastaa popkappaleeseen, joka kai hittitehtailussakin on kuitenkin lähtökohtaisesti itsenäinen ...? Nokian logo lienee helppo nimetä, koska sehän lukee logossa, musiikin puolella parempi vertailukohta olisi varmaan nokian tunnari, joka sekin varmaan osataan liittää kohteeseensa jokseenkin hyvin. Ylipäänsä jos käyttöesineistä puhutaan minusta parempia pareja olisivat soittoänet, ovikellon äänet, varoitus- ja hälytysäänet jne.
 
Ja jos palaa siihen mitä varten tuon toin esille: arvailin että nykykuvataide on tunnistettavampaa kuin nykytaidemusiikki, koska nykykuvataide on kuitenkin pyrkinyt kommunikoimaan massa/populaari kuvien ja niiden kuluttajien kanssa. Nykytaidemusiikissa samanlaista halua en ole havainnut (ja tämä arvelu ei kyllä sitten sisällä arvottavia merkityksiä)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=181540