Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Askr
Alue:Klassinen
Aihe:Taiteenlajien klassillinen vertailu
Aika:06.09.2009 00:12   (muokattu 06.09.2009 00:13)
Mona Lisa on sikäli huono esimerkki, että sehän on ehkä läntisen maailman tunnetuin yksittäinen taulu, se on ikonisoitunut ja sen nimi on helppo. Klasaribiiseillä ei ole noin iskeviä nimiä, mutta veikkaan että Beethovenin 5.:nen tititi taa kyllä samaan tapaan tunnettu ja vaikkei sen oikeaa nimeä tiedettäisi, niin yhtä moni osaa nimetä säveltäjän kuin da Vincin.
 
Sitten muutoin, tuossa mainittiinkin näköaistin hallitsevuus. Tästä on käsittääkseni vielä aate/filosofian historiassa lisää, nimittäin kuinka valistuksen jälkeistä modernia maailmankuvaa visuaaliset viestit hallitsevat muiden ärsykkeiden yli.
 
Siis tuo edellinen, mikäli tosiaan on niin, että klasssinen musiikki tunnistetataan huonommin kuin kuvataide tai kirjallisuus - en olisi ihan varma. Jos noin on niin voi vielä lisätä sen, että kuvataiteet ja kirjallisuus eivät ehkä ole kokeneet niin jyrkkää jakoa populaarin ja nk. korkeataiteen välillä kuin musiikki. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että nykytaidemusiikkia ei varmaankaan tunneta juuri lainkaan, käytännössä ollenkaan, siis laajasta yleisöstä jos puhutaan, kun taas nykytaidetta kyllä, sillä viimeistään Andy Warhol, Roy Lichtenstein yms sotkivat populaaria ja korkeaa aikoinaan ja tämä on tuonut nykytaidetta jossain määrin yleiseen tietoisuuteen. Sen sijaan nykytaidemusiikki - ja tämä on nyt sitten kärjistetysti - ei ole piitannut kyllä suuresta yleisöstä tai sen ymmärryksestä pätkän vertaa. Tämä klasaripuolen pitkään jatkunut halu pitäytyä kokonaan korkeataiteiden puolella - näitä Mantovaneja yms Divoja lukuunottamatta - varmaan osittain heijastuu myös siihen historiallisempaan klassiseen. Mutta sitten toisaalta - nk. populaaripuolen musiikki onkin sitten todella paljon tunnetumpaa kuin mikään kuvataide. Kirjallisuus taitaa jäädä siihen väliin.
 
Itse luulisin tosiaan kuitenkin, että nämä tunnetuimmat klassiset kappaleet tunnetaan vähintään yhtä hyvin kuin tunnetuimmat klassiset maalaukset. Veikkaan itseasiassa, että säveltäjiä osataan nimeltä luetella suurempi joukko kuin maalareita, tai kirjailijoitakaan.
 
/typoja
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=181540