Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Janie Jones
Alue:Lyriikka
Aihe:laulun sanojen tekeminen
Aika:26.08.2009 01:26   (muokattu 26.08.2009 12:22)
Lue paljon kirjoja. Kaikkea erilaista, mutta etenkin klassikkoromaaneja, novelleja ja runoja.
 
Hoilota niitä näitä soittaessa. Anna tajunnan virrata. Kuiskaile ja huuda.
 
Joku lause tai kuva (tilanne- tai mielikuva) tuntuu hyvältä. Mieti, mitä sen ympärillä tapahtuu. Se saattaa olla tarina tai vain kimppu toisia kuvia.
 
Istu alas ja kirjoita. Nouse välillä ylös ja hengästy.
 
Laita lauseita, sanoja ja kuvia muistiin silloin, kun ne tulevat mieleen, kesken kaiken.
 
Mieti, mistä jokin kuva tai lause tai sana on alkamaisillaan kertoa. Ei tarvi tietää tarkkaan, mutta hapuile sitä kohti. Seuraa aavistusta.
 
Etsi jotain merkityksekästä. Tavoittele sitä, mitä haluat sanoa, vaikka et ehkä vielä tietäisikään, mitä se on. "Sanoa" voi monella tavalla, suoraan (päin naamaa tai todeten) tai epäsuorasti (kuvallisin kiertoilmaisuin, vihjeitä antaen, oivaltamaan pakottaen).
 
Kirjoita uudestaan. Älä pelkää pyyhkiä yli. Jos se oli jotain kuolematonta, muistat sen pian tai vielä joskus. (No, jos kirjoitat tietokoneella, aina voit myös tallentaa eri nimellä.)
 
Mieti, osoittavatko lauseet ja kielikuvat samaan suuntaan. Jos osoittavat eri suuntiin, mieti, onko se tarkoituksesi mukaista.
 
Viivaa tekstistä yli kliseet, ainakin useimmat. Sano se toisin.
 
Älä pelkää ottaa kantaa, jos näet maailmassa epäoikeudenmukaisuutta.
 
Mieti, mikä kohta biisissä on se, joka avaa koko biisin merkitystä. Usein tämä on kertosäe, mutta niin ei lainkaan välttämättä tarvitse olla. Esim. c-osa on hyvä. Alut ja loput ovat hyviä. Sävelen kliimaksikohdat ovat hyviä. (Muutkin ovat, mutta on hyvä oivaltaa itse, mikä kohta tekstissä on sinulle tärkein.)
 
Tarinassa on alku, keskikohta ja loppu. Loppu voi olla avoin, mutta se on silti loppu.
 
Tekstin "juonen" kuljetuksessa voi olla aikahyppyjä: takautumia ja ennakoivia otoksia. Biisi voi esim. alkaa ennakoinnilla (tulevaisuudesta käsin) ja loppua takautumaan (menneisyyteen). Tämä on vähän käytetty mutta onnistuessaan erittäin tehokas keino.
 
Kokeile huviksesi toistoa: lauseenosan sanatarkkaa toistoa (muutenkin kuin kertosäkeessä) tai saman toisinsanomista.
 
Käytä harkiten loppusointuja (eli riimejä) sekä alku- ja sisäsointua. Soinnullisuutta voi rikkoa.
 
Rytmi on tärkeä. Mutta rytmiäkin voi muunnella (etenkin jos säveltää ja sanoittaa samanaikaisesti).
 
Jos se sopii sanomisen tapaasi, käytä (joitakin tai useita) metaforia, metonymioita, vertauksia yms. Jos et tiedä, mitä ne ovat, ota selvää (ei ole missään tapauksessa haitaksi tietää tekstiteknisten asioiden nimiä, vaikka jotkut niin luulevat). Lyhyesti sanoen ne ovat merkityksellisiä kielikuvia. Kuluneet kielikuvat tosin eivät ole merkityksellisiä; niistä on kulunut puhuttelevuus pois.
 
Biisiä myös usein läpäisee yksi johtava kuvallinen elementti (ns. johtomotiivi eli -aihelma), johon muu aines sitten jollain selvähköllä tai salaperäisellä tavalla liittyy.
 
Jos selitit jotain suoraan (vaikkapa "rakastan sua, sillä sä oot ihana"), mieti voitko kuvata asiaa mieluummin kuin selittää. Tämä on ikivanha kirjoittajan yleisohje: kuvaa, älä selitä. Joskus selittäminen kuitenkin sopii, hmm, kuvaan ja tyylilajiin (esim. "rakastan sua, sillä sä oot ihana" voi hyvin toimia rämeltävässä poppisbiisissä). Lauluntekstissä kuvaamista ja selittämistä on usein kumpaakin - sopivassa suhteessa.
 
Huudahduksia, kysymyksiä, toteamuksia, käskyjä, kehotuksia, väitteitä, tokaisuja, parahduksia, heittoja, kuitteja... kaikkia äänensävyjä voi käyttää. Ei tosin ihan kaikkia yhdessä ja samassa biisissä. Joskus biisi voi olla lähes pelkästään esim. kysymyksiä (näitä on paljon, esim. Ratsian "Täältä tulee yö" -biisin säkeistöt) tai käskylauseita (muistaakseni esimerkiksi Zen Cafen "Aamuisin").
 
Lause- tai virketason sanatoistoa voi niin ikään käyttää. Biisi voi rakentua siis esimerkiksi jos-lauseille (kuten vanha "Jos rakastat").
 
Kokeile eri tyylilajeja. Ajan myötä omimmat - tai omimpien sekoitukset - valikoituvat joukosta.
 
Muuntele, lainaa ja varasta, mutta älä plagioi. Jos matkit, matki neroja, älä tyhjänpäiväisyyksiä.
 
Kirjoittaminen on prosessi. Vain helvetin harvoin syntyy mitään valmista eli kestävää kertaistumalta.
 
Katsele ympärillesi, kuuntele.
 
Harjoittele.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=19&t=180393