Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mll
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Plektrat
Aika:09.07.2009 09:54
Eniten saundiin vaikuttaa soittaja, oli pleku mikä hyvänsä.

Totta maar. Tsekatkaapa miten Pat Metheny soittaa. Mutta tämä vaahtoaminen todennäköisesti johtuu opettajan roolistani. Tapasin joskus taanoin aloittelevan sähkökitaristin, joka piti plektraa niin kuin Metheny. Oikeassa kädessä ei ollut minkäänlaista kontrollia. Opastin häntä pitämään plektraa ns. "oikein", niin soitto alkoi heti kuulostaa paremmalta.
 
Oli pakko ottaa oikein pleku käteen ja koittaa. Minäkin vielä vaahtoan: on selvää, että paksulla plekulla ei saa samoja saundeja kuin ohuella, koska se ei taivu kieliä vasten. Silloin kosketus on aina voimakkaampi. Se on fysiikan lakien mukainen tosiasia. Toisaalta ohuella plekulla saa jämäkämpää soundia jos siirtää peukkua enemmän tyveen.
 
Sinä väititkin ensimmäisessä kirjoituksessa, että paksut plekut sopivat lähinnä greenday-tyyliseen renkutukseen. Paksulla plekulla saa ihan yhtä lailla nyansseja ja dynamiikkaa, tai no minun mielestäni enemmän, kuin ohuella plekulla.

Muutenkin 'oikea' plektra-asento on jäykempi, sillä mitä enemmän plektraa pitää pinsettiotteella eli siirtää otteen sormen viimeisen nivelen varaan, niin sitä enemmän plektra mukailee kieliä, sillä etusormen ja peukalon viimeinen nivel taipuu sekin. Välillä itsekin pidän plektraa 'oikeassa' otteessa esim. sooloillessa joskus, mutta sitten kun vaihdan takaisin komppiin, niin plektran ote vaihtuu. Taatusti on monipuolisempi tapa. Ehkä vaikeampi hallita, koska variaatioita on enemmän.

En silti välttämättä suosittele tapaa, mutta itselleni pidän tätä ehdottomasti parhaana.


Mun mielestäni tämä metodisi on pelkkää kontrollin puutetta. Ei sinun tapasi ole sen monipuolisempi, pikemminkin päinvastoin. Minulle komppaaminen ei ole pelkkää sointujen harjaamista, välillä voi soittaa bassokuljetuksia, melodia/stemmapätkiä, riffejä tai näppäillä enemmän yksittäisiä kieliä. Näiden eri soittotapojen välillä pitää pystyä siirtymään mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti, joka taasen tarkoittaa sitä, että plektraa on suotava pitää samalla tavalla koko ajan.
 
Oikeasti olen sitä mieltä, nyt, että tietenkin ohuilla ja paksuilla saa omanlaisensa kontrollin ja niiden käytön hallitsija saa omalla tavallaan parhaat sävyt soitosta esiin, koska hallitsee oman tyylinsä parhaiten. (uskomaton höpinä jatkuu...) Molemmilla keinoilla, tavoilla, plektroilla saa varmasti haluamansa sävyt esiin, muutoinhan sitä olisi vaihtanut tyyliä ja plektran vahvuutta.
 
Nyt alamme saavuttaa jonkinlaista yhteisymmärrystä asiasta. Mutta se minkä olen kokenut käytönnössä ja minkä asian jotkut viisaammat kirjojakin kirjoittaneet soittajat ovat sanoneet on, että paksummalla plektralla saa enemmän dynamiikkaa ja laajemman sävyvalikoiman. Seppo Sillanpään mandoliiniopas kertoo seuraavanlaisen tarinan:
 
"Monet ammattilaiset konsertoivat mandolinistit pitävät parhaina aivan jäykkiä ns. heavy- tai extra heavy -plektroja, joihin tottuminen vaatii sinnikästä harjoittelua. Jäykän plektran avulla on mahdollista aikaansaada kaikkein laajin sävyvalikoima hienostuneista hiljaisista sävyistä voimakkaisiin ja pistäviin sävyihin."
 
Tottakai, jos ohuen plektran soundi on "sun juttu", niin sehän on mahtavaa. Ei siinä mitään. Lähinnä annoit hyvän syyn vaahdota, koska väititi paksujen plektrojen sopivan vain kulmikkaaseen hakkaamiseen green day -tyyliin.
 
Yksi asia tietenkin 'oikealla' otteella on parempi, juuri mll;n mainitsema tarkkuuden ja täsmällisyyden saavuttaminen on niin helpompaa. Jos ei plektra ole aina samalla tavalla, niin se hankaloittaa oppimista ja kestää todella kauan, ennen kuin saavuttaa saman tarkkuuden kuin paksummalla plekulla. Vähän sama juttu kuin klassisen kitaran soiton oppimisessa, jos ei käytä oikeita asentoja yms.
 
Kyllä. Juurikin näin.
 
joo, ohuita plektroja menee kyllä vuodessa melkoinen kasa ja loput hukkuu. Vielä kun keksittäisiin hukkumaton plektra ja sekoamattomat johdot, niin soittajan elo olisi paljon helpompaa.
 
Osta tarpeeksi kalliita plektroja niin eivät huku niin helposti. Minulla toiminut todella hyvin.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=180183