Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mll
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Plektrat
Aika:08.07.2009 21:55   (muokattu 08.07.2009 22:04)
wedevirtanen: Joo tarkoitin etupäässä komppaamista. Bluegrassissahan käytetään paljon bassokuvioita korostamaan komppejakin.
 
Onhan bassokuvioidenkin soittaminen komppaamista. Ei komppaaminen tarkoita pelkästään sointujen harjaamista.
 
Mitä herkkiin nyansseihin ja kontrolliin, niin paksulla plektralla (nimenomaan kompatessa) ei saa lähellekään sitä sävymäärää kuin ohuella. Ohuella plekulla saa aivan hienonhienoja liippasuja.
 
Olen kyllä asiasta aivan eri mieltä. Paksulla plekulla saa todella suuren sävypaletin käyttöön. Ihan yhtä lailla paksulla plekulla saa hienonhienoja liippasuja aikaisiksi.
 
Jos pitää plektaa koko ajan samassa asennossa, niin se rajoittaa myös saundimaailmaa. Ei ole mitään pakonomaista sääntöä, että pleku pidettäisiin aina samassa asennossa. Vaihtelamalla asentoa, kuten sanoin, saa rikkaamman saundimaailman.
 
Plektran kulmaahan voi muuttaa, vaikkei ote muuttuisikaan. Otetta ei tarvitse välttämättä muuttaa, jotta saisi eri soundeja aikaiseksi kitarasta. Tää vaahtoaminen plektran asennosta liittyy hyvin kiinteästi opetustyöhöni. Minusta plektran asennon vaihtaminen kesken soiton, tai ylipäätään, on täysin turhaa. Asennon vaihtamisella tarkoitan plektran siirtämistä esimerkiksi "hyppysiin", jotta olisi helpompi kompata kevyesti, kevyesti komppaaminen onnistuu pelkestään tatsia keventämällä. Toki esimerkiksi käsi nyrkissä tai vapaana olevat sormet avoimena ei ole plektran asennon muuttamista. Asennon vaihtaminen on energian tuhlaamista ja jos pitää siirtyä harjaamisen lomassa soittaa tiukasti bassokuvioita tai siirtyä melodiasoittoon, niin plektran asennon muuttaminen hidastaa pahoin tällaista toimintaa. Pahoittelen vaahtoamistani.
 
Mites tämän voisi päättää jotenkin järkevästi... Jos sinä koet, että ohuella plektralla saa sen aikaiseksi, mitä sinä kaipaat, niin todella hyvä juttu. Mutta kuitenkin paksu plektra osaavissa käsissä pystyy varmasti tuottamaan paljon laajemman sävyvalikoiman, kuin ohut plektra.
 
Mutta kuten Zeeboo tuossa kirjoitti
 
Makuasioitahan nämä, eipä näitä plektroja muuten ziljoonaa erilaista tehtäisi...
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=180183