Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Antzy
Alue:Rock, pop, alternative
Aihe:
Aika:02.07.2009 00:37
Antti1987: Tästä oon samaa mieltä. Ja eikös ton Valon teossa ollut muutenkin vähän häslinkiä, joku systeemi kyrvähti ja koko levy kasattiin jossain viikossa...? Ehtikös Petander muuten jo tuolle Myrskyn jälkeen -levylle tehdä omia sävellyksiä vai tuliko vasta siinä levyn ilmestymisen aikaan bändiin? Jäänyt vähän hämäräksi mulle tämä. Lanka Palaa -levyltä löytyvä Tia-Maria on kyllä yks parhaita Petanderin sävellyksiä.
 
Myrskyn jälkeen ja Äänet-levyjen biisit ovat käytännössä lähes kaikki Markku Petanderin sävellyksiä (miehen ensimmäiseltä Yö-visiitiltä 1985-87). Bändissä oli vain tuohon aikaan käytössä täysin järjetön tapa merkitä sävellykset koko bändin nimiin tekijätiedoilla "Yö". Kuitenkin samaisten levyjen sanoitukset on taas merkitty pääosin Olli Lindholmin nimiin eli täysin eri käytännön mukaisesti.
 
Ihmettelen tuota kollektiiviratkaisua (ilmeisesti se oli sitä 80-luvun jonkinlaista kaveri- ja reilumeininkihenkeä), ja tiedän, että esimerkiksi Petander ei ole asiasta nykyisin kovin hyvillään. No kukapa olisi, onhan se selvä, että tuollainen tapa tekijätietojen merkitsemisestä antaa ensinnäkin täysin virheellisen ja epäoikeudenmukaisen kuvan siitä, kuka on tehnyt suurimman työn kappaleiden eteen. Toisaalta kyse on aina myös taloudellisesta puolesta sen kohdalla, kuka on tehnyt mitäkin. Kyllähän samankaltaisista asioista on riidelty musiikkimaailmassa lukuisisa eri yhteyksissä.
 
Petanderin kädenjälki säveltäjänä näkyy erittäin vahvahti myös toisella Yö-visiitillä 1996-2000 ja tuolloin mies sentään sai tekemänsä biisit myös yksin omiin nimiinsä sävellysten osalta. Jotain oli siis vuosien varrella opittu. Kyllähän se näin varmasti on, että 90-luvun jälkipuolella orkesterin levyt olisivat todennäköisesti jääneet ainakin osin tekemättä ilman kyseisen herran panosta. Markun paluu Yön riveihin nimittäin liittyi pitkälti juuri siihen tosiseikkaan, että bändillä oli tuolloin yllättävän menestyksekkään Parhaat-hittikokoelman jälkimainingeissa huutava pula uusista biiseistä. No Olli Lindholm onkin tunnetusti ollut koko uransa ajan erittäin riippuvainen muiden biisintekolahjakkuudesta ja avusta. Eli ei siis niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=3&t=83477