Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Suomalaisen sinfonian historia 1800 luvulta nykyopäivään
Aika:25.06.2009 18:17   (muokattu 25.06.2009 18:34)
Voitteko auttaa? Löytyykö netistä sivustoa joka esittelisi kaikki kotimaiset säveltäjät ja/tai sinfonikot 1700-luvulöta meidän päioviimme asti nimilistan muodossa kronologisessa tai aakkosellisessa järjestyksessä?Kiitos jo etukäteen.
 
Sibelius aikoinaan purnasi katkerasti että Kajanuksen Aino ja Kullervon surumarssisata oli tullut suomalaisen kansallisrtomanttisen musiikin ihanne nimittäen sitä saksalaisen koulun hennoksi vesaksi johon on liitetty etnograafisesti kansanmusiikin aineksia. hän oli väärässä jota vääristyumää ei hisatoria kuitenkaan ole vcielä korjannut, sillä ei vain itkuvirsien rytmit ja kirjkkosävellajit ole suomalaisen musiikin tunnusmerkkejä vaan suomalaisuuden käsitteen musiikissa tulee olla paljon laajempi.
 
Eikä sibelilius tohtinut saapua edes konserttin kuulemaan Kajanuksen hänelle omistamaa sinfoniettaakaan koska pelkäsi sen suosiojn vievän kaiken huomion 50 vuotispäiväkonserttiansa varten säveltämältään 5. sinfonialta
 
Ingelius joka paleltui pimessä uudenkaupungin laitamilla pakkasessa kuoliaaksi hankeen eksyttyään metsään sävelsi 1. kotosuomalaisen sinfonian etsiessään kotia musiikillisesta äidinkohdustaan.
 
1. suomalainen naissäveltäjä sinfonikko oli Ida Moberg. Sibeliuksen oppilas joka sävelsi sinfonian 1906.
 
Eikä vielä yhtään Bengt von Töneä, Ida Mobergiä, lauri Saikkosta, Sulho Rantaa, Ernst Pingoudia, Martti Nisosta, Erkki Salmenmhaaraa, Joonas Kokkosta, Nils-Eric Fougstedt, Osmo Lindemannia, jotka varmasti ovat MINUN sydämeni liikkeisiin ja tahtoon, affekteihin, intohimoihin nopeammin kohottavia ja toiseen vireeseen muuttavan objektivoidun tunteen ja välittömästi itse tahtoa representoivien musiikillisten visioiden nerokkaita ilmaisijoita ja välittäjiä, ts.MINUN mielestäni merkittävämpiä säveltäjiä kuin Jean Sibelius tai Leif Segesrtam nykytuotannollaan , jonka eräs kriitikko kirjoitti hesarissa vapaapulsatiiviseksi meluksi.
 
"Tähän mennessä suomen musiikin suurin nimi on ollut Sibelius", tai "sibelius, Suomen suurin säveltäjä", tarkalleen ottaen juuri nämä sanakäänteet saamme lukea miltei kaikista siben elämäkerroista, tietrosanakirjoista ja musiikinhistorian kirjoista aina tähän päivään asti, jotka kuitenkin osoittautuvat kaikkein epätieteellisimmäksi ja subjektiivisimmaksi musiikintutkimukseksi objektiivisiksi tekeytyvinä kriteerioina kaiken takana ollakseen uusimpien tieteellisten standardien mukaista luotettavaa ja objekltiivista tietoa säveltaiteestamme.
 
minusta törkeintä mitä voi olla on haukkkua taiteilijan tuotanto tutustumatta siihen ensin huolella ja läpikotaisin ennen kuin rohkenee esittää siitä jyrkkiä kannanottoja ja valmiina tuomitsemaan pelkän vieraalta kuulostavan nimen äänneyhdelmän perusteella jolla meitä ei ole aivopesty puuhun ympätyn oksan toisen synnynnäisen älyn tavoin kuin metafyysisiä systeemejä nuoruudessamme herkkään ja vastaanootavaiseen mieleen juurrutettuna ennen kuin olemme itse oppineet kriittisesti analysoimaan, ajattelemaan ja tuntemaan käsitteiden sisältöä havainnon kautta. taiteen suurinota riemua on uuden löytämisen riemu. Rehellisesti sanottuna Beethovan ja Sibelius ovat säveltäjiä joita en jaksaisi kuunnella yhtään. eivätkä ne tunnu houkutteleviltakaan. Kaikki uusi ja tuntematon kiehtoo paljon enemmän
 
Meriläinen ei ole todellakaan museomusiikkia jos vertaa Lindbergin sulosointuiseen dissonansseja kaihtavaan nykytuotantoon vaan lähestulkoon 50 ja 60-lukujen radikalismia lukuunottamatta multimediateoksineen mm. Gottfrid Gräsbeck, tai tietokone-ja elektronimusiikki osmo lindemann otto Romanowski?, modernistisimmasta avanbtgerden kärjestä mitä olen 70-luvulta suomessa kuullut. kiehtovaa jälkisarjallista karakteeritekniikkaa!
 
Mainitse oman mieltymyksesi mukaan sinfonioita jotka haluaisit kuulla maamme eturivin sinfonikoilta jos et ole päässyt tutustumaan niihin vielä aiemmin missään yhteydessä levytysten heikon saatavuuden tai esitysten marginaalisuuden vuoksi.
 
Oma listani menee jotenkin näin:
 
Joonas Kokkonen, sinfoniat n:o 1-4
 
Erkki Melartin, sinfoniat n:o 1-6
 
Usko Meriläinen, sinfoniat n:o:sta 4 eteenpäin.
 
Eino Linnala, sinfoniat n:o 1 ja 2,
 
Aarre Merikanto, sinfoniat n:o 1,2 ja 3
 
Nils-erik Ringbom, sinfoniat 1-5
 
Helvi Leiviskä sinfoniat n:o 1 ja 2
 
Einar eunglund, sinfoniat n:o 1-5,6 ja 7
 
Tauno Peylkkänen, sinfonia n:o 1
 
Väinö Raitio, sinfonia n:o 1
 
Uuno Klami, Lapsisinfonia
 
Axel Törnudd, sinfonia n:o 1
 
Lauri ikonen, sinfoniat n:o 1-6
 
Erik Fordell, sinfoniat n:o 1-44
 
Olavi Pesonen, sinfoniat n:o 1ja2
 
Tauno Martti9nen , sinfoniat n:o 1-8
 
Erkki Aaltonen, Hiroshima-sinfonia
 
Otto Ehrström, sinfonia N.o 1
 
Lauri Saikkonen,sinfoniat n.o 1-5
 
Kalewrvo Tuukkanen, sinfoniat n:o 1-6
 
Bengt von Törne, sinfoniat n:o 1-.6
 
Sulho Ranta, sinfoniat n:o 1-4
 
Ernest Pingoud, sinfoniat n:o 1,2 ja 3
 
Moses Pergament, Juutalainen kuorosinfonia
 
Jaakko Pulli, g-molli sinfonia
 
Osmo Lindemann, sinfonia n:o 1
 
Erkki Salmenhaara, sinfoniat n:o 1-5
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=179792