Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:wedevirtanen
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Klassisen kitaran oppimateriaali
Aika:31.05.2009 02:26   (muokattu 31.05.2009 02:32)
Yksi käyttäytymistapa on se, etä pidetään esim. klassisen kitaramusiikin opetus tiukasti sidoksissa oppilaitoksiin, ei esim. tuoda esiin tasotunkintojen sisältöjä. Onko mahdollisuuksia tenttiä näitä tutkintoja oppilaitoksen ulkopuolelta?
 
Kaavamainen tekniikkaopetus, jossa jätetään hyödyntämättä mm. vasemman käden peukalotekniikka, oikea käden pikkurillin käyttö, oikean käden flamenco-tekniikka, tapping tekniikka, kielten venytykset.
 
Opetetaankohan noita nykyäänkään klassisen kitaran soitonopetuksessa?
 
Perinteet istuvat liian tiukassa sekä opetuksessa, että instrumenttien kehittelyssä ja käytössä. Soololovi tuntuu olevan kauhistus klassisen kitaristien parissa, kuten myös kitaran otelaudan asemamerkinnät, pyöristetty otelauta, kapeampi otelauta. Perinteinen klassinen kitara ei ole kai muuttunut juuri ollenkaan 50 vuoden aikana.
 
Ymmärrän, että perinteisellä klassisella soittoasennolla, jalka pallilla, saadaan ehkä ergonomisesti paras soittoasento teknikkaa ajatellen, mutta itse haluan soittaa paljon rennommassa, mukavammassa asennossa ja esim. soololovellisella klassisella voi ilman perinteistä asentoakin soittaa kitaran ylimmiltä asemilta.
 
Klassisen musiikin sävellyksissä ärsyttää perinteiset muodot, joita vieläkin käytetään ja myöskin ylipitkät sävellykset monine osineen. Mielestäni klassisella puolella kitarasta on tehty liian 'hieno' soitin, kun sitä on puoliväkisin tuotu 'arvostetuksi' klassiseksi soittimeksi sopeuttaen sitä genreen. Parhaat kitarakappaleet ovatkin lyhyitä ja ytimekkäitä, korkeintaan muutaman sivun nuotinnoksia. Myöskään tabulatuureja ei juurikaan käytetä, vaikka kyse olisi erikoisvireistä!?
 
Sitten ovat nämä kitarakonsertot ym., nekin ilmeisesti pakollista opiskeltavaa. Omasta mielestäni se on ajanhukkaa, koska klassinen akustinen kitara ei edes sovi konserttoihin, vaan on etupäässä soolosoitin sekä laulujen säestyssoitin.
 
No, en tietenkään odota, että klassisen kitaramusiikin harrastajat tai opetuksesta vastaavat olisivat kanssani samaa mieltä, mutta vanhakantaiset perinteet tuntuvat istuvan liian lujasti klassisen musiikin saralla.
 
Tässä nyt tuli muutamia nopeita ajatuksia klassisen musiikin oudoista käyttäytymistavoista. Lienenkö sitten yhtään osunut oikeaan näissä pohdinnoissa, siitä en ole niinkään varma, mutta voihan sitä paremmin tietävä valaista asiaa.
 
Yhtä asiaa minä ihmettelen, nimittäin sitä, että musiikin oppilaitokset mielletään taidetta opettaviin opinahjoihin ja käsittääkseni niiden pääsykokeissa ei ole ainuttakaan luovuutta testaavaa testiä ja luovuus sentään on taiteentekemisessä se tärkein elementti. Tämä usein unohdetaan.
 
Eikä tämä kaipaamani oppikirja, niin vaikea tehtävä ole asiantuntijalle. Kuten jo aiemmin sanoin, niin sen voisi tehdä osissa esim. osa 1, osa 2 jne. Mitä tulee tutkinnossa esitettäviin kappaleisiin, niin kukin osa sisältäisi kappaleet, jotka hyväksytään tutkinnon suorituksessa. Lisäksi siinä voisi olla lista muista sopivista kappaleista. Lukijan ei tietenkään tarvi välttämättä näitä kappaleita valita tutkintoon, mutta olisivatpahan ne siinä yhtenä vaihtoehtona. Kun ajattelin nyt tarkemmin asiaa, niin kitaran soiton opettajan olisi vallan helppo tälläinen teos koota. Vieläkin tuli mieleen, että nykyään kun on näitä opetus-DVD:täkin pilvin pimein, niin harvinaisen vähän on klassisen kitaran opetusvideoita. Tässä yhteydessä voisikin kysyä, onko hyvistä sellaisista kenelläkään tietoa?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=178897