Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kuismat
Alue:Puhaltimet
Aihe:Ylä-äänet trumpetilla..
Aika:25.03.2009 23:25
javirta: Tässä melkoisen uusi tapaus, en ole trumpettia soittanut kuin viime joulukuun alusta saakka
 
Ehkä tällä kokemuksella kannattaa jättää neuvominen muille.
 
Samalla "naamanjännityksellä" suu venyy enemmän hymyilevään asentoon ja huulet kiristyvät suukappaleessa, mahdollistaen korkeamman värähtelytaajuuden.
 
Hymyilevä asento on myrkkyä, sitä pitää välttää. Huulet eivät kiristy. Niiden välinen aukko pienenee ja ne puristuavt ylä-ala suunnassa enemmän toisiaan vasten.
 
Harjoitustapa: kokeile viheltämistä. Aseta huulet "suppuun" MUTTA VAIN tämän AINOAN kerran! Ei siis torvea puhallettaessa!
 
Päinvastoin, ylhäällä torvea puhallettaessa pitää huulia nimenomaan suipistaa, ei levittää hymyyn. Englanninkieliset neuvovat "keep he corners firm"
 
Muuta huuliote torven kanssa käytettävään "pidätellyn hymyn" kaltaiseen luonnolliseen asentoon, jolloin huulet ovat vastakkain.
 
Sanaa hymy ei saa käyttää ohjeena. Se voi johtaa suupielien levittämiseen, mikä pakottaa prässäämään ja tappaa kestävyyden ja ylä-äänet totaalisesti. Mahdollisesti tarkoitat "hymyllä" jotain muuta kuin suupielten vetoa kauemmas toisistaan.
 
Sanon tämä noin 12 vuoden kokemuksella. En ole ylä-äänihirmu, mutta kuitenkin 3-viivainen e löytyy kun välttää hymyilyä ja toimii päinvastoin eli muikistaa huulia eteenpäin kohti suukappaletta. Aluksi korkeita ääniä pitää harjoitella hiljaa. Ajan myötä voima lisääntyy ja äänen täyteläisyys tulee kireän vinkunan tilalle. Näissä asioissa Esko Heikkisen Turvat kuntoon on mainio treeniopas, mutta ei vielä harrastuksen ensi vuosina.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=176640