Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mega
Alue:Keskustelua raskaammasta musiikista
Aihe:Kylesa "Static Tensions" 11.3.2009
Aika:24.03.2009 07:14
Korroosio-Aki tykkäsi kanssa:
 
Kylesa - Static Tensions
4/5
 
Georgian ytimestä ponnistava Kylesa ei saanut varsinkaan uransa alkupuolella mitään ilmaiseksi, mikä ei kuitenkaan ainakaan siitä päätellen ole lamauttanut bändiä, että nyt yhdeksän vuoden toiminnan jälkeen joukko puskee ulos neljättä levyään. Kylesan jo ennen debyyttiä edesmenneen basisti-vokalisti Brian Duken kunniaksi julkaistun nimikkoalbumin varjo oli vähällä langeta Kylesan päälle lopullisesti, monet bändin omakseen ottaneet kuulijat kun alkoivat perääntyä jo toisen albumin kohdalla. Pitkään vaikuttikin siltä, että keskinkertaisen To Walk a Middle Coursen ja heikohkon Time Will Fuse Its Worth jäljiltä Kylesi olisi jäämässä sludgen piirissä kakkosdivarin edustajaksi, mutta Static Tensions sen sijaan osoittaa, ettei Kylesa ole vain sludgea eikä varsinkaan divaritasoa.
 
Kuten monilla muillakin joko sludgea tai vaikka sen tunnelmoivampaa suuntausta post-metallia soittavilla bändeillä on ollut tapana, on myös Kylesa irtaantunut mitä hienoimmalla tavalla juuristaan, katkaisematta versojaan menneeseen kuitenkaan täysin. Vanhasta Kylesasta Static Tensionsilla muistuttavat edelleen sen raskaimmat puolet, joista löytyy niin raskasta sludgemaista jyräystä kuin kohkaavaa hardcoreakin. Static Tensions osoittautuu kuitenkin monen ääripään albumiksi, kun Kylesa sotkee varsin tiiviisiin kappaleisiinsa yllättävän paljon erilaisia osia, joista löytyy niin hieman progemaisempia maalailuja kuin orgaanisempiakin tunnelmia, jolloin albumia on mahdotonta sanoa puhtaast riffieihin painottuvaksi teokseksi. Kylesan viehätys ei kuitenkaan jää ainoastaan monisävyiseen tyyliin tai tunnelmiin, kun bändi upottaa eri ääripäidensä sisällekin paljon erilaisia puolia monenlaisia vokalisointeja, kirjavia rytmityksiä ja selviä irtiottoja monenlaisille suunnille.
 
Vaikkei Kylesa olekaan sitten debyyttinsä kuulunut niihin kaikkein yksitotisimpiin bändeihin lajissaan, on bändi tehnyt albumi toisensa perään yhä selvemmäksi, kuinka sen voimavarat eivät pohjaudu yhteen tai kahteen vallitsevaan ainekseen. Static Tensions vahvistaa tätä ajatusta entisestään, mutta tekee tämän aiemmasta eroten siten, että nyt albumi kantaa nyt muutaman yksilönsä sijaan läpi kokonaisuutensa. Static Tensionsille löytyykin sävyjä jos jonkinlaisia, kun Kylesa rynnii yhdessä hetkessä hektisesti eteenpäin, tunnelmoi seuraavaksi hypnoottisesti, runnoo astetta rupisemmin ja lopulta luo vielä jopa kauniita tunnelmia orgaanisemmin. Vaikka Static Tensionsilla onkin mukana joitakin erittäin hienoja yksilöitä erityisesti albumin keskivaiheilla kuultavien Unknown Awarnessin, Running Redin ja Nature's Predatorsin luoman kolmikon ja To Walk Alonen tavoin, eivät yksilöt nouse vallitseviksi tekijöiksi kokonaisuudessa. Sen sijaan varsinkin albumin alkuvaiheilla tunnelmasta toiseen luontevasti kulkeutuvat Scapegoat, Insomnia for Months ja Almost Lost sekä Only One ovat vastavoimaisuuksissaan vain pieniä osoituksia Static Tensionsin kantavasta kokonaisuudesta. Voi olla, että monien korviin Kylesa on menettänyt parhaan teränsä etääntymällä todella kauaksi juuristaan, mutta tällä kertaa bändin ansiot vaikuttavat vain lisääntyvän etäisyyden kasvaessa.
 
Jollekin Kylesan rupinen debyytti saattaa edustaa ikuisesti sitä bändin parasta antia ja joillekin taas kaksi aiempaa albumia voivat olla ehdottomia helmiä, mutta Static Tensionsin perusteella vaikuttaa siltä, kuin bändin etsikkoaika olisi vasta nyt päättymässä ja todelliset lähteet vasta aukeamaisillaan. Static Tensionsia ei voi määritellä yhdellä tai edes viidellä lokerolla kovin suorasti, mutta minkäänlaista perustelematonta sekametelisoppaa Kylesasta ei saa tekemälläkään aikaan. Sen sijaan bändin luomat tiiviit ja sitäkin elävämmät tunnelmat lunastavat kaikki paikkansa Static Tensionsilla rohkeimpia ääripäitä myöten, minkä seurauksena Kylesa vaikuttaisi viimein vuosien jälkeen nousevan korkeammalle rapakon takaisessa raskaan musiikin nokkimisjärjestyksessä.
 
http://www.korroosio.fi/reviews.php?c=cd&id=2863
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=44&t=176158