Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:eskoilola
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:VOIMAa ja putkien pauketta
Aika:28.01.2009 14:07
Miten vertaisit mikrokontrollerin tuomia etuja tässä simppeliin hifilaitetoteutukseen, jossa jokaisella pääteputkella on oma biassäätötrimmeri tai -potikka? Jokaisen putken voi erikseen biasoida ja ei tarvitse olla mätsättyä settiä?
 
Putken, ja nimenomaan tetrodi ja pentodi tyyppisen putken vahvistus riippuu voimakkaasti mm. bias jännitteestä ja parista muusta muuttujasta. Mätsätyt putket ovat juuri tässä suhteessa samanlaisia. Pelkkä bias on siis vain puolet totuudesta.
 
Toki voi lisätä viellä ohjausjännitteen säädön joka putkelle bias säädön lisäksi. Neljällä putkella siis 8 trimmeriä Hmmm.... Enpä haluaisi ryhtyä moista säätämään, en ainakaan jossain soittolavan takahuoneessa hämärässä valaistuksessa puutteellisin mittalaittein ja epävarmoin tiedoin.
 
Mikrokontrolleri on myös dynaaminen laite - se osaa reagoida putkien vanhenemiseen. Jos olet kerran asettanut vaikkapa 40 mA lepovirran niin siinä se pysyy vaikka putken emission heikkenisivätkin. Lopulta tietysti tullaan tilanteeseen jossa pelivara loppuu ja putken kohdalle pitää sytyttää sellainen mukavannäköinen punainen lamppu rikkoutumisen merkiksi.

Ja vielä tuohonkin se erillinen biassäätö joka putkelle? PL36-putkiin ei varmaan tämä päde, mutta "normaalimmat" pääteputket saa mätsäyksen lisäksi luokiteltuina, eli yhden vikaantuessa tarttee hankkia vain se yksi samaan kategoriaan luokiteltu putki ja biassäätöön ei tarvitse koskea ellei halua?
 
Tämä lienee totta. En tosiaankaan tiedä kun en ole eläissäni mätsättyjä putkia hommannut.
 
Miten ajattelit mittauksen ja säädön toteuttaa, lähinnä missä tilanteessa? Soittotauko eli ei signaalia mukana, erikseen nappulasta käynnistettynä tms.?
 
Otus mittaa koko ajan. Itseasiassa sen on pakko että eri pääteputkille tarvittava ohjaus saadaan selville. Siis sen hyötysignaalin määrä.
 
Putkilta mitataan kahta asiaa. Ohjausjännitettä ja katodivirtaa. Suojahila on vakiojännitteessä vastuksen kautta. Tuo suojahilalla oleva vastus on siinä värähtelyjen vuoksi - PL36 putkilla on taipumus ryhtyä mikroaaltogeneraattoriksi...
 
Esimerkiksi varsin edullinen Atmel mikrokontrolleri kykenee mittaamaan 8 linjaa 10 bitin resoluutiolla noin 1 kilohertsin taajuudella. Siis mittauksiin tarvitaan sellainen 100 hertsin alipäästösuodin tai hyvä näytteenottosysteemi. Sanoisin että suodin on helpompi toteuttaa.
 
Nuo vain ideoinnin opponointina, meniköhän termi oikein. Menestystä hankkeelle!
 
Kiitos !
Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=174415