Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:hannakatriina
Alue:Laulaminen
Aihe:Mitä laulunopettajan pitäisi opettaa?
Aika:16.12.2008 01:34
Tämä kuulostaa nyt hyvin epämääräiseltä, mutta eräs laulupedagogi/ääniterapeutti (en muista nimeä) sanoi että laulun perustekniikan oppimiseen menee väh. 7v, eikä silloinkaan kukaan ole 'valmis' laulaja. Näin siis klassisessa, en tiedä kevyemmästä. Pätee varmaan siihenkin.
 
Mikä sitten kenellekin on perustekniikkaa... Oppiminen riippuu myös täysin siitä, että paljonko oppilas treenaa ja toisaalta, että osaako opettaja opettaa asian niin, että ymmärtäminen tapahtuu nopeasti ja tehokkaasti. Omalla kokemuksella erilaisista laulunopettajista voi sanoa, että kaikki ei vaan kertakaikkiaan osaa selittää eikä havainnollistaa. On laulajia ja on pedagogeja, ja ne ei välttämättä ole saman ihmisen vahvuuksia.
 
Hengityksen, tuen, resonointijuttuja yms. voi oivaltaa vaikka viidessä laulutunnissa, mutta se vie aikaa, että kroppansa saa toimimaan käytännössä. Hyvin usein käy niin, että opettajan ohjauksessa tunneilla joku juttu onnistuu, mutta sitten kun kokeilet itse kotona ja luulet oppineesi jo asian, niin eipä vaan lähdekään.
 
Jos ei treenaa niin "perustekniikan" oppimiseen voi mennäkin 7 vuotta, mutta jos treenaa, niin kyllä selkeää tulosta tulee jo puolessa vuodessa. Valmiiksihan tällä alalla ei tule ikinä. Aina tulee eteen uutta juttua, joka tekee mieli ottaa haltuun. Myös jo sellaisista asioista, joita olevinaan osaa, löytyy aina uusia tasoja, mitä kehittää, olipa sitten soundia, rytmiikkaa tai tulkintaa tai mitä vaan.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=77287