Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kivi
Alue:Rock, pop, alternative
Aihe:Mitä on punk?
Aika:13.12.2008 11:27   (muokattu 13.12.2008 11:43)
...Yksi solukaveri neuvoi vähän sen kitaran kanssa, ja on jäänyt mieleen miten hän väheksyi punkkia... sen takia että se ei mennyt normaalien rock/blues/yms. sointukulkujen mukaan. Mulle tuommoinen asia ei tuolloin merkinnyt mitään: melodia on säveliä peräkkäin ja sointukulku sointuja peräkkäin, hyvä jos toimii.
...
Mulle punk on se 70-luvun lopun juttu ja keskeisimmin energiaa, jos kohta anarkiaakin.

 
Jos mä nyt muistelen vaikka intiaanikesää, olikos se 1978, niin Helsingissä nk. "punk-keikat" oli aika lailla sekava kattaus kaikkea. Lavalla saattoi olla Widowsin ja Briardin lisäksi vaikkapa Hande Nurmion kantriduo, Hasse Walli ystävineen, nuoren Sampo Laurikaisen järkkäämä taistolainen esitelmä Nicaraguan kahvinpoimijoista ja "keksijä" Hellä-Timo saarnaamassa lavan laidassa siitä kuinka kaikki paha maailmassa johtuu pihtaavista naisista. Fiftaribändeistä Ducktails ja Slippers olivat vakiovierailijoita punk-keikoilla, aikana jolloin punkit ja tedit olivat vielä julkisesti sodassa ja kaduilla saattoi sattua pahastikin.
 
Kun mietittiin, minne mennä, oli ihan yhtä validi ajatus mennä katsomaan vaikka Piirpauketta kuin jotain punk-bändiä. Pointti oli just siinä, että maailma oli ihan hiton iso, ja ihan hiton avoinna meille, ja täynnä kaikenlaista hienoa löydettävää. Muistaakseni.
;-)
 
Se vapaus ei kauaa kestänyt. Muistaakseni noin vuonna 1981 iso osa punk-jengistä "hassimiloitui" kuten Teemu Lehto sanoi, eli muuttui käytännöllisesti katsoen hipeiksi. Vastapainona nousi sen ajan HC tiukkoine dogmineen ja Maximum Rock&Rolleineen (amerikkalainen aikakauslehti jota kaikki luki). Punk-jengi alkoi syödä itseään, ja vuodenvaihteeseen 83-84 päästyä ei ollut enää paljoa puolustamisen arvoista jäljellä, rosvoja koko sakki.
 
Tää tilanne jatkuikin sitten melko tarkkaan vuoteen 1986, ja vielä tarkemmin hetkeen jolloin Otaniemessä järjestettiin legendaariset Ramones-bileet (joissa siis soittivat vastaperustetut TKK:n bändit Ne Luumäet ja Ne Rantaset), ja vanhat ramopunkit nousivat valtavana laumana ylös haudoistaan ja yllättyivät tavatessaan toisensa niin pitkän ajan jälkeen. Tämän jälkeen muillakin punkin alakulttuureilla oli oikeus sukupolvenvaihdokseen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=3&t=172542