Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:John Titor
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:klassisen musiikin rakenteista
Aika:18.10.2008 11:56
Minulla on ihan sellainen kuvan Tsaikovskista, että hän tulisieluinen venäläinen; isonkokoinen, mahtava parta sekä tukkapehko ja muhkeat viikset. Luomisen tuskassa hän haroo hiuksiansa ja repii partaansa. Naama punaisena hän harppoo edestakaisin huoneessa ja mutisee itsekseen. Välillä hän seisahtuu ikkunan ääreen ja katso talvisen viimaiselle arolle. Yhtä-äkkiä hän huutaa raivoisasti ja säntää pöydän ääreen ja kirjoittaa kynä savuten nuotit paperille...
 
Brahmsin puolestaan kuvittelen olevan suippopartainen vahattuja, muotoiltuja viiksiään hienovaraisesti aika-ajoin sutiva, silmälasipäinen, jopa itseään hienompi mies. Hän kirjaa mustekynällään allakkaansa merkinnät:
 
Inspiraatio 8.00, 9.00 idean kehittelyä kaksi tuntia, klo 11.00 lisäosien sävellystä tunti, 12.00 ruokailu, klo 13.00 ruhtinaan tyttären opetusta 2 tuntia, 15.00 tekniikkaharjoituksia 3 tuntia, klo 18.00 iltahartaus, klo 18.30 päivän töiden viimeistely, klo 21.00 lämpimän vesipullon ja yömyssyn kera nukkumaan, jotta aamulla heräisi taas partaveitsen terävänä säveltämään.

 
No ei nyt ihan osunut kohdalleen. Tsaikovski oli ujo, sairasteleva, mielenterveysongelmainen, ahdistunut kaappihomoseksuaali, joka teki itsemurhan.
 
Brahms sen sijaan oli melko muhkeapartainen, monessa sopassa keitetty, järkevä mutta intohimoinen musiikinrakastaja, pianisti ja säveltäjä jolla oli armoton itsekritiikki ja joka jatkuvasti hioi teoksiaan.
 
Erik Satie itse asiassa laati päiväohjelmansa jossain vaiheessa mainitsemasi kaltaiseksi:)
 
Se, että tutustuisit klassiseen musiikkiin, kuulostaa erinomaiselta idealta. Debussyltä voi kuunnella alkuun esimerkiksi pianoteoksia - preludeja, etydejä, pikkukappaleita yms. - orkesteriteoksista tunnetuimpia Faunin iltapäivä (Prélude à l'après-midi d'un faune) ja La Mer.
Sellainen ajatus tulee mieleen, että jos haluaisit oppia tuntemaan klassista musiikkia, käy ihmeessä itsenäisesti läpi joku musiikkiopistotason musiikinhistorian peruskurssi ainakin kuuntelemalla teokset. Akatemian sivuilta löytyy joku runko, ja esim. täältä löytyy suoraan 3 eritasoista: http://kunta.riihimaki.fi/rmo/musiikkitieto.html
Muiden musiikkiopistojen sivuilta saattaa löytyä myös omia versioitaan aiheesta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=169492