Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:varo
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:klassisen musiikin rakenteista
Aika:27.09.2008 22:24
Niin, missä lienevät?
 
Kolmisointuharmonia:
http://www.uta.fi/mute/
ja sieltä Elementit / harmonia.
 
----
 
Kenraalibasso on klassinen tapa opiskella harmoniaa. Oppilasparalle annetaan nuotit, joihin on kirjoitettu valmiiksi basson melodia. Perinteisesti basso on lähes jatkuvasti äänessä (kuten barokin basso continuossa). Opettaja saattaa laittaa nuottiviivaston alapuolelle joidenkin basson nuottien alle tietoa siinä kohdassa käytettävästä soinnusta. Oppilaan tehtävä on täydentää muuallekin, kaikkiin tahteihin nuottiviivaston alle sointujen intervallimerkinnät (joista selviää sointukäännös) ja kirjoittaa soinnut auki nuoteiksi basson yläpuolelle. Lopputulosta ja siihen johtanutta päättelyä arvioidaan yhdessä opettajan kanssa.
 
Tässä on kenraalibassotyyppinen harmoniaopin harjoitus:
http://www.netsonic.fi/~kiskon07/bassesdonnees.jpg
 
Toinen esimerkki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Figured_bass
ja "Example of Figured Bass in context".
 
"Kenraalibasson neliääninen sointukudos on homofonista. Äänet eivät siis ole itsenäisiä, vaan soinnussa pyritään mahdollisimman hyvään yhteissointiin."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kenraalibasso
 
Silti, kun kirjoitetaan paitsi sointujen intervallimerkinnät myös kaikki soinnut auki nuoteiksi, usein eräänä arviointikriteerinä on eri "äänten laulavuus". Se on kontrapunktin näkökulma. Mutta kontrapunktin periaatteet eivät täysin toteudu noudatettaessa tiukasti kenraalibasson sääntöjä. Joissain harjoituksissa kehotetaan noudattamaan tiukasti kenraalibasson sääntöjä, joissain taas sallitaan poikkeamat. Kuten ralliolli sanoi: "Paina mieleesi ne lainalaisuudet, joita noudattamalla äänet kuulostavat itsenäisiltä" - se on eräs kontrapunktin ihanne. Valitsemalla sointukäännökset harkiten, syntyy luontevia melodioita, toiset sointukäännökset taas johtaisivat rikkonaisiin melodioihin (niin että ei edes kuulostaisi siltä, että olisi useita rinnakkaisia melodioita, vaan muuten vaan peräkkäisiä sointuja).
 
Kenraalibassolle ominainen ajattelu johti aikanaan sointuajatteluun ja harmonian ylivaltaan kontrapunktin (polyfonisen ajattelun) kustannuksella. Tavallaan kenraalibasso tarjoaa naiivin mutta historiallisesti luontevan harmoniapainotteisen näkökulman, jonka avulla aloitteleva säveltäjä voi hakea persoonallista tasapainoa harmonian (sointuajattelun) ja kontrapunktin (polyfonisen ajattelun) välille.

 
Joo eli määhän en nyt mikää säveltäjä ole, siis noin lähtökohdaksi oon muutaman vuoden kitaraa soittanut:D . Mutta tarkoittaako kenraalibasso noin yksinkertaistettuna että opiskellaan soinnutusta korvakuulolta ja intervallien suhtautumista pohjasäveleen ja toisiinsa? ymmärsinkö oikein? koittakaa selittää oikein kunnon rautalanka versio kun en ole mikää teoreetikko.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=169492