Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:JukkaPena
Alue:Bassot
Aihe:kontrabasso
Aika:30.04.2008 11:13
Sähköbasso ja kontrabasso on aika hyvä pari. Ne on jotenkin sopivan etäällä toisistaan. Yleensä jos ei kiinnosta treenaa sähköbassoo niin kontraan löytyy edes jonkinlaista motivaatiota ja päin vastoin. Noista kahdesta soittimesta mun mielestä kontra vaatii enemmän omistautumista. Kuten tässä on tullu esille niin kontrabasso on aika fyysinen soitin ja oman soittotekniikan ylläpitäminen säännöllisellä harjoittelulla on olennainen asia. Mutta säännöllistä soittamista vaatii myös itse soitin, koska se soi huomattavasti paremmin esimerkiksi sillo ku sitä soitetaan päivittäin. Itselleni sähköbasso on puolestaan ollu semmonen, että sitä voi melkein soitella sillo ku huvittaa. Pitkien taukojen jälkeen pientä taantumusta tapahtuu tekniikassa, mut soitin itse pysyy ennallaan ja sen taantumuksenki saa nopeesti kiinni. Kontralla mulle pitemmiltä tauoilta paluu on ollu tuskaista oman tekniikan palauttamisen ja soittimen auki soittamisen kannalta. Ois melkein parempi, että soittas edes 20 minuuttia päivässä sen sijaan ettei soittas ollenkaan.
 
Kontrabasson soitto tukee aika hyvin sähköbassoa, koska tekniikkaan joutuu kontras kiinnittää niin paljo enemmän huomiota. Sähköbasson soitto rajautuu pääasiassa sormiin ja käsivarsiin, mut kontral etenkin jousella koko kroppa auttaa sitä soitinta soimaan. Jo aikasemmin mainitun intonaation kannalta kontralla joutuu kiinnittää paljo huomiota, millasia sormituksia käyttää, sillä se helpottaa intonaation säilyttämistä. Koska kontran kielet on raskaammat kuin sähköbassolla, niin etenkin vasemmalla kädellä joutuu kiinnittää alussa paljo huomiota, että sormet on pyöreinä, että saadaan varmasti riittävä voima kielen painamiseen otelautaa vasten. Semmosina päivinä ku treenaa molempia soittimia, niin sähköbasson soittaminen on helpottunu huomattavasti, kun treenaa ensin kontralla. Ite oon big band-keikoil soitellu molempia bassoja ja parin kontrabiisin jälkeen funkit on lähteny sähköbassolla todella lennokkaasti, sillä jälkimmäisellä ei oo ollu mitään soittoteknisiä vaikeuksia.
 
Sit vastailen oman kantani mukaan noihin yleisimpiin kysymyksiin.
 
Kuinka nopeesti oppii soittamaan kontraa?
Itelläni oli kontraa aloittaessa pohjalla kaksi vuotta sähköbassoa. Toi kaks vuotta takas sen, että tiesin, mistä kohtaa ja missä järjestyksessä otelaudalla sävelet on. Nyt vajaan viiden vuoden kuluttua kontrabasson soiton aloittamisesta ja vajaan 7 vuoden kuluttua sähköbasson soiton aloittamisesta voisin sanoo, et mulla on jonkin sortin perusteet opetella itsenäisesti esim. jazz-standardeja ja kehittää tekniikkaa.
 
Kannattaako ostaa Thomannin kontrabassoja?
Mulla ei ikävä kyllä ole noista Thomannin kontrabassoista, mutta kun ne on uusia, niin niitä ei ole vielä soitettu "auki". Auki soittaminen tarkottaa mulle sitä, että kun sitä soitinta on soitettu jonkin aikaa niin äänet syttyy helpommin ja se soi ehkä hivenen kovempaa. Se miten pitkään bassoo on soitettava, että se "aukeaa" riippuu pitkälti siitä soittimesta. Oon kuullu ton kestävän jopa 5 vuotta jostain käsittämättömästä syystä. Jos ostaa jonkun saman hintaisen (500-1500 eur) maksavan käytetyn niin väittäsin, että saa paremman. Käytettyjen suhteen joutuu ehkä joskus käyttämään rahaa sitten sen soittimen trimmaamiseen. Ton hintaluokan soittimia voi löytyy esim. ammattiin opiskelevilta basisteilta.
 
Keneltä saa opetusta?
Kaupungit, joissa on musiikkioppilaitoksia, on myös opetusta. Tunteja voi kysellä musiikkiopistosta, musiikin ammattiopiskelijoilta ja ammattilaisilta. Sitte on erilaisia kesäkursseja, jonne yleensä tulee joku ammattibasisti (esim. Ape Anttila) opettamaan basisteja. Kontraa jos lähtee jousella soittamaan niin silloin kannattaa olla tarkkana, että opettajalla on kokemusta, koska itselleni on ainakin korostunut ergonomian merkitys siihen liittyen.
 
Ranskalainen vai saksalainen jousi?
Tästä ei vielä puhuttu, mutta tää on aika suosittu hiekkalaatikkoaihe. Itse oon soittanu molemmilla jousilla ja soitan tällä hetkellä ranskalaisella sen takia, että mun opettaja soittaa semmosella ja se helpotti siten opettamista. Jotkut sanoo et ranskalaisel ois helpompi soittaa nopeempia juttuja ja toiset sanoo et saksalaisel saa enemmän poweria mataliin ääniin. Ite oon sitä mieltä, et toi on treenaamisesta kiinni.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=163311