Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tommi S.
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Sävelmuistin kehittäminen
Aika:26.04.2008 15:59
Oletko itse tutustunut kurssiin? Jos et ole niin olisi varmaan parempi ensin tutustua siihen kuin alkaa puhumaan paskaa. Jos olet niin mielipiteesi on sitten omalta osaltasi perusteltu. Nähtävästi et ole tutustunut siihen.
 
Olen lukenut erilaisia kuvauksia ja arvosteluja netistä, ja kurssin sisältö vaikuttaa olevan seuraavanlainen:
- Soita intervalli, ja laula sen molemmat sävelet
- Soita sointu, ja laula sen kaikki sävelet
- Pari soittaa pianolla joko C:n tai D:n, ja toinen yrittää kuuntelemalla arvata kumpi soitettiin. Kun tämä sujuu, niin pari lisää valikoimaan E:n, ja toinen yrittää kuuntelemalla arvata mikä kolmesta on kyseessä. Kun edellinen harjoitus sujuu, niin lisätään aina yksi sävel.
- Kun yksittäiset sävelet sujuvat, niin pari alkaa soittaa kaksi säveltä yhtä aikaa, ja toinen yrittää arvata mitkä sävelet ovat kyseessä. Kun tämä alkaa sujua, niin soitetaan kolme säveltä yhtä aikaa, jne. jne.
- Soita yksi sävel, ja keskity silmät kiinni kuuntelemaan miltä se kuulostaa
 
Kaikenkaikkiaan kurssi vaikuttaa juuri sellaiselta "*pling*, mikä sävel?"-harjoittelulta, joka voi hyvinkin kehittää kuuntelemista johonkin suuntaan, mutta jonka avulla ei voi oppia tunnistamaan säveliä tuosta vaan.
 
Tämä on aivan totta. Musiikkihan on pääasia. Musiikkiopiston solfa-opetus on todella syvältä hanurin uumenista. Siinä on paljon kehitettävää.
 
Mutta jollekin absoluuttisesta korvasta voi olla todella paljon hyötyä. Jos joku on siitä kiinnostunut niin so not. Meitä on niin moneen junaan.

 
Musiikki on todellakin pääasia, eikä tämä ole edes mikään romanttinen kannanotto pehmeiden arvojen puolesta, vaan niillä "kovien" arvojen mukaisilla mekaanisilla intervalli- tai sävelharjoituksilla ei yksinkertaisesti saada mitään aikaiseksi.
 
On hyvinkin mahdollista oppia esimerkiksi kuulemaan jostain moottorin äänestä miten se on tasapainotettu, ja voi oppia vaikka kuulemaan millä kierrosnopeudella moottori pyörii, ja äkkiseltään voisi ajatella että tämä on sitä absoluuttista sävelkorvaa, tunnistetaanhan siinä sävelkorkeuksia absoluuttisesti, mutta kun tällaisella kyvyllä varustettu ihminen kuuntelee piano-etydiä niin hän menee täysin sekaisin, sillä niitä säveliä on niin paljon, ja ne menevät ohi liian nopeasti. Tähän ei auta se että harjoitellaan kovemmin, sillä on alunperinkin harjoiteltu aivan väärä taito.
 
Voi esimerkiksi opetella tunnistamaan sävelet C, D ja E, mutta kun soitetaankin melodia joka menee CED, niin niitä yksittäisiä säveliä ei sieltä melodian seasta välttämättä enää tunnistakaan, vaan se kuulostaa vain sekamelskalta. Jos oikeasti haluaa oppia tunnistamaan yksittäiset sävelet melodioiden seasta niin täytyy erikseen opetella tunnistamaa seuraavat melodiat:
CDE
CED
DCE
DEC
ECD
EDC
Ja kun säveliä tulee lisää niin opeteltavia melodiamahdollisuuksiakin tulee lisää. Pelkästään 12 sävelen opetteleminen ei auta oikeassa musikaalisessa tilanteessa, vaan pitää opetella satoja tai tuhansia kuvioita joita oikeasti esiintyy musiikissa. Ajatelkaa sitä "kissa hyppii ruohikolla"-esimerkkiä. "Kissa" on viisikirjaiminen yhdistelmä jonka muistaminen ja hahmottaminen on helpompaa kuin yhdistelmän "khhls". Tämä osoittaa että sanoja ei hahmoteta kirjain kerrallaan, tai äänne kerrallaan, sillä jos ne hahmotettaisiin kirjain kerrallaan, pitäisi kaikkien yhdistelmien hahmottamisen olla yhtä helppoa, mitä se ei ole, vaan sanat hahmotetaan kokonaisuuksina, tai jopa vielä isompien kokonaisuuksien osina.
 
Tässä vähän kertausta noista aikaisemmista selityksistäni. Pääasia on se että unohtaa yksittäiset sävelet, ja jopa yksittäiset intervallit ja yksittäiset soinnut, ja keskittyy isompiin kokonaisuuksiin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=163473