Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:levesinet
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Sävelmuistin kehittäminen
Aika:24.04.2008 10:13   (muokattu 24.04.2008 10:15)
Esimerkiksi vaikka osaisikin tunnistaa C:n kun sen joku soittaa pianolla, niin kun soitetaan joku monisävelinen sointu jonka keskellä se C jossain on, ei sitä enää tunnistakaan siitä äänimassasta. Jokainen sointu täytyy opetella tunnistamaan erikseen, ja myös jokainen melodia, ja sointukulut erikseen jne.
 
Olin joskus tekemisissä sellaisen tyypin kanssa, jolla on absoluuttinen sävelkorva. Kaveri harrastaa musiikkia, ominaisuus oli havaittu jo nuorena. Kun radiosta kuului musiikkia, kysyin, mikä sävellaji on kyseessä. Hän vastasi aina oikein. Huoneessa oli syntikka. Soitin yksittäisiä säveliä, hän nimesi ne aina oikein. Syntikassa oli pitch benderi, jolla sai poikkeutettua taajuuden esim. 1/5-sävelaskelen verran ylöspäin. Kaveri oli hiukan epävarma, mutta osasi nimetä aina lähimmän nuotin. Soitin kolmi- ja nelisointuja - hän nimesi nuotit matalimmasta ylimpään järjestyksessä oikein. Soitin vielä pari laajempaa sointua kahdella kädellä - nyt homma tuntui vaativan enemmän keskittymistä, mutta edelleenkin hän nimesi kaikki nuotit oikein. Ei kuitenkaan suostunut enää jatkamaan koekaniinina. Hauska tapaus. Mitähän mahtaa puuhata nykyään... :)
 
Käytän samaa kikkaa kuin yllä on selostettu. Voin palauttaa mieleeni B:n ja tunnistaakseni vaikkapa jonkin kappaleen sävellajin alan sitten tunnistaa B:n ja toonikan välistä intervallia. Usein arvaus menee metsään. ;D
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=163473