Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Ianuarius
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Sävelmuistin kehittäminen
Aika:18.04.2008 19:08
Olen nyt alkanut kiinnostua sävelmuistin (ja sävelkorvan yleisesti) kehittämisestä enenevissä määrin. Lähinnä olen treenannut sävelkorvaa Ricci Adamsin Musictheory.netin Ear Trainereiden avulla ja sitten olen alkanut hieman keskittyä myös tämän sävelmuistin kehittämiseen EarTest-ohjelman avulla.
 
http://www.musictheory.net/
http://brenthugh.com/eartest/
 
Tuo sävelmuistin kehittäminen vaikuttaa kuitenkin aika hankalalta. Harvemmin pystyn sanomaan suoraan, mikä sävel soi, vaikka C:n tunnistankin lähes poikkeuksetta. Välillä tuntuu, että alan vihdoinkin erottaa noita säveliä ja välillä taas tuntuu, ettei siitä tule yhtään mitään. Aika paljon sillä on tekemistä keskittymisen kanssa, kun välillä sitä alkaa vain pyöriä tuolilla/haukotella/katsella ikkunasta ulos jne. Kun keskittyy, niin tuntuu että silloin sitä kehitystäkin tapahtuu.
 
Valitettavan usein silti huomaan että turvaudun tuohon laskemiseen. Otan vain mielestäni C:n ja lasken siitä, mikä sävel soi. En tiedä, onko se nyt sitten varsinaisesti mitenkään valitettavaa, ja olen ymmärtänyt, että se riittää monille aivan hyvin, mutta itse tahtoisin kuitenkin tuon sävelmuistin kehittää suht varmaksi apuvälineeksi itselleni. Tahtoisin pystyä tunnistamaan kaikki 12 säveltä vaivattomasti.
 
Näistä olen aika paljon lukenut, ja monet sanovat, että lapsena tämän oppiminen on helppoa, mutta vanhempana sitten vaivalloista/mahdotonta. Lisäksi metodeja tuntuu olevan aika paljon. Tietyn sävelen assosioiminen värin kanssa jne. Tuostakin olen kuitenkin kuullut, että se ei välttämättä ole hyvä, tai tarkoitusperää palveleva menetelmä.
 
Olisin kiitollinen, jos joku osaisi kertoa jotain vinkkejä tähän harjoitteluun. Tiedän että sävelkorva kehittyy kun musiikkia kuuntelee ja plokkaa ja soittaa korvakuulolta jne., enkä sano, etten noita harrastaisi. Päin vastoin, käytän paljon aikaani myös kyseisten harrasteiden parissa. Aion silti treenata korviani myös aktiivisesti.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=163473