Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Koston
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Epiphone Valve Junior - (modaus)kokemukseni
Aika:31.01.2008 18:39
Epiphonelta löytyy Valve Junior-niminen 5W A-luokan katodibiasoitu täysputkivahvistin, sekä nuppi- että komboversiona, jälkemmäisessä 8" elementti ja mahdollisuus käyttää nuppina (4ohm lähtö), mallit ovat muutoin lähes identtiset. Etuasteessa 12AX7 putki, päätteessä EL84. Nuppiversiossa on tietääkseni myös 8ohm lähtö vakiona. Styrkassa on myös ainoastaan yksi knobi: "volume".
 
Omat kokemukseni koskevat ainoastaan combo-mallia, mutta saman pitäisi päteä täysin myös nuppi-versioon, kaiutinelementtiä lukuunottamatta tietysti.. Epiphonelta on styrkasta tullut jo kolme versiota: omani on ostettu himpun yli vuosi sitten, ja edustaa versionumeroa 2. Erot ykkösen ja kakkosen välillä ovat pienet, mutta kolmosessa on jo tehty kunnon remppaa (lisää edellä). Thomannilla näyttäisi ainakin olevan edelleen kakkosversiota varastossa.
 
Kakkosversioni piti sisällään: 7.5Kohm päätemuuntajan, joka ei täsmää päätteen 5K ulostuloon. Vaihto Hammondin muuntajaan paransi taajuusvastetta Huomattavasti, muutenkin soundi pehmeni kivasti ja alapää lämpeni (hehe). Kolmosversiossa päätemuuntaja on vaihdettu 5.2K ja lukemani mukaan vaihtamalla ei enää merkittävästi parane.
 
Elementti oli jokin noname-elementti, lämmin soundi siitä irtosi mutta elementti oli todella "löysä" ja säröä esim. pedaalista lisätessä soundi puuroutui nopeasti. Vaihto Celestion Super 8:aan (Hammondin OT:sta 8ohm lähtö) ja johan alkoi säröt potkimaan. Aika rokki soundi kyllä, ei varmaan kaikkia miellytä. Huom. kolmosversiossa on Eminencen elementti. Lienee paaaaljon parempi jo kuin kakkosen orkkis.
 
Etuasteen putki vaihtui "China" merkkisestä Electro-Harmonixiin ja gainin määrä lisääntyi samantien. Audiosignaalin linjalla oleva orkkis-volyymiknobi vaihdettiin pois audiopolulta, ja päätteen eteen lisättiin "master vol" potikka - voila! 12AX7 säröä. Rokkisärönä toimii sellaisenaan, pedaalin kanssa saa sellaset metallirähinät halutessaan että oksat pois. Tähänkään ei orkkis-elementti taipunut, vaatii Celestionin tai jonkin muun laadukkaamman elementin.
 
Jostain täysin käsittämättömästä syystä kakkosversiossa vielä sisääntulovastus on 68Kohm!! Vaihto megaseen, katoaa hurinat ja huminat kummasti.. Kolmosessa tämäkin korjattu.
 
Erään etuputken edessä olevan vastuksen rinnalle laitettu vielä on-off switchi, eli ns. gain boost. Ihan kiva.
 
Kakkosversiossa ja ilmeisesti kolmosessakin pääteputki on biasoitu ihan päin v*ttua. Tiputus platen 321 voltista 296:een paransi sekin soundia merkittävästi.
 
Niin joo ja coupling capit vaihdettu Mallory 150:iin, etuputkien biasointia hieman tunetettu..
 
Yhteenveto: tää styrkka on ihan hullun siisti. Orkkiksenakin jo hintansa väärti, ja pienellä lisäinvestoinnilla ja vaivannäöllä tälle voi tehdä mitä vaan. Skema on äärimmäisen simppeli ja piirilevy laakea, tumpelokin suoriutuu kolvauksesta. Seuraavaksi lähtee tilaukseen 4x12" (Celestion Vintage 30) kaappi, saa nährä miten EVJ suoriutuu.. ei ton kasituumasen elementin lievästä nasaaliudesta kuitenkaan loppujen lopuksi mihinkään pääse, fysiikka ei vaan anna myöden toistaa matalia taajuuksia.
 
Innostuksen sain indyguitarist.comista mistä löytyi halvalla yksityiskohtainen ohje ko. styrkan modaamiseen mallia for dummies. Tulikin siinä kunnon kamamodaajapurema, nyt on audioeleketroniikan lyhyt oppimäärä taottu kaaliin ja lukee jo skemoja kuin aamun sanomalehteä.. melkein ainakin.
 
Punk rok.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=159682