Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:magik
Alue:Bänditoiminta
Aihe:Keikkaliksa vs. kulut
Aika:31.01.2008 00:41
kivi - tuhannet kiitokset! Pistin 'laskun' menemään, katotaan miten käy...
 
anri8000 - tämä oli juuri ongelman ydin. KÄSITTÄÄKSENI, ja jos matkakuluhommat unohdetaan, laskuttamista ei voi hoitaa muu kuin yritys jolla on kaupparekisterimerkintä. Eli itse et voi vain kirjoittaa laskua omalla tilinumerolla ja henkilötunnuksella.
 
Tämän laskun normaalisti tekee ohjelmatoimisto, joka saa sovitun palkkion keikkajärjestäjältä. Ohjelmatoimisto - joka siis luonnollisesti on yritys ja sillä on kaupparekisterissä tiedot - siis laskuttaa, ja sen jälkeen maksaa verot ym kulut. Tämä kuluosuus summasta on käsittämättömän iso summa, ja sen takia monet muusikot joko unohtavat koko homman, tai perustavat yrityksen.
 
Mutta TOIVOTTAVASTI homma menee niinkuin kivi tässä aikaisemmin meinasi. eli niin että keikkapalkkion voi laskuttaa matkakuluina ja päivärahana, ja vieläpä henkkoht, ilman mitään yrityksiä ja kaupparekistereitä. Bändi saa koko summan, eikä kuluista tarvi välittää. Nythän väliinputoaminen on mahdollista niin että matkoista ei 'saakaan' ihan koko keikkapalkkiota, mutta eihän mikään tietysti estä yrittämästä laittaa kilometrikorvaukseksi vaikkapa 2e/km. Tuskin onnistuu, mutta toisaalta käsittääkseni myös keikkajärjestäjälle on halvempaa maksaa koko keikkapalkkio matkakuluina. Korjatkaa jos olen väärässä.
 
reos ja baron - totta, ihan by the book jos mentäis niin toki. Kyse on kuitenkin niin pienistä summista verottajalle ym instansseille, mutta kuitenkin suurista summista bändille, niin en mitenkään pysty pitämään itseäni suurena verohuijarina ja rikollisena jos matkakuluina keikkapalkkion pystyy laskuttamaan.
 
Loppujen lopuksi tässä on vaihtoehdot:
 
1) Laskuttaa HasaBros-tyylisen firman kautta. Heillä pitää kuitenkin olla palkkioita 150€/palkkioista nauttiva, eli jos keikkapalkkio on 300€, on pakko palkkioista nauttivia olla 1 ihminen. Tällöin 'hukkaan' menee 4 ihmisen päivärahat, ja jos paikalle tullaan useammalla kuin 1 autolla, niin loput kilometrikorvaukset. Laskuttava yritys ottaa myös oman provision, mikä on heidän oikeutensa tietysti. Tästä hurjasta 300e palkkiosta menee myös 1 ihmisen verokortin mukainen ennakonpidätys, sekä muita kuluja yhteensä 25-45 prosenttia. Ennen kuin mitään bensoja yms on maksettu.
 
Mielestäni tämä onkin täysin ryöstöä. joten valitsenkin vaihtoehdon:
 
2) Kirjoitat laskun omalla nimellä, omalla henkilötunnuksella ja omalla tilinumerolla missä on eritelty matkakulut, eli kilometrit, päivärahat, peräkärryvuokrat yms. Tämä kaikkihan on verotonta tuloa, joten sen saa puhtaana käteen.
 
Kumpi näistä on eettisesti oikein, vaikea sanoa. Sen tiedän, että jos vaihtoehto 2 ei ole mahdollinen, karsii se aiiiiika monta aloittelevaa bändiä ulos kisoista. Tulevat paikoille kalliiksi, eivätkä saa itse siitä paljon mitään.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=12&t=159559