Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Karlsson
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Kohtuuhintaiset levysoittimet (vinyyli) vertailtu
Aika:29.12.2007 20:02
Nhä. Nyt iski umpikuja. Ensinnäkään tuosta vahvistimen phonoasteesta ei löydy minkäänlaisia tietoja. Itse laitteessa lukee lyhyesti ja ytimekkäästi PHONO ja ohjekirjaa josta tarkempia pseksejä voisi löytyä ei ole ollut enään moneen vuoteen lähelläkään. Mitään tuosta ei kuitenkaan voi säätää normaaleja volumea ja EQ säätöjä lukuunottamatta.
 
Toinen umpikuja tuli noissa linkeissä. Ei tuolta ensimmäisestä löydy koko tätä Dualin mallia vaikka kaikkia muita löytyykin. Nyt saa musiikki luvan kuulostaa toistaiseksi vain hyvältä ja haetaan sitä erinomaista sitten kun tulee muunkin äänentoiston uusinta ajankohtaiseksi. Kiitos kuitenkin vaivannäöstä ja linkeistä.
 
Edit: Löytyipä se soittimen malli kuitenkin kun silmällä katsoi...

 
No, ei vielä kannata luovuttaa. Tuommoinen Dual on yleensä suht perusturvallinen soittimena speksiensä puolesta, joten suht turvallisesti siihen voi asentaa jonkun "vähän paremman" perusrasian, jossa ei ole erikoisuuksia omien speksiensä suhteen. Tällä tarkoitan siis äänivarren sopivuutta rasialle.
 
Varmuudella voi sanoa, että tuo vahvistimesi phono-liitäntä on MM-tyyppinen (Moving Magnet), joten rajataan rasiat siihen. Tämä Sherlockmainen johtopäättely juontaa siihen, että MC (Moving Coil) -rasia on kalliimpi valmistaa ja vaatii muulta laitteistolta enemmän heikomman ulostulojännitteensä vuoksi, sekä siksi, että näissä phono-asteen impedanssi ei ole vakioitu, vaan vaihtelee rasioittain. Onneksi MM-tyypissä taas homma on jotakuinkin standardisoitu, eli vaadittu impedanssi on apauttia 47 kilo-ohmia ja sille tuo vahvistimesi lienee myös sovitettu.
 
Eli käytännössä voinemme unohtaa nuo sähköiset speksit, kunhan pysyttelet MM-tyyppisissä rasioissa.
 
Homma jää kiinni siis oikeastaan rasian spekseistä enää. Sähköisistä merkitsevä on ulostulojännite. MM-rasioissa ei ilmeisesti kauean suurta vaihtelua tuossa ole, joten käytännössä eri rasioilla joutuu volaa ruuvaamaan pikkasen enemmän tai vähemmän kuin alkuperäisellä.
 
Enää jää rasian mekaaniset ominaisuudet, eli massa ja neulan joustavuuskerroin, joita siis tarvittiin määritettäessä rasian soveltuvuutta soittimen äänivarteen. Eniten tämä merkitsee, jos soittimessa on erikoisen kevyt tai painava äänivarsi, mutta koska olettaisin dualin olevan järkevissä rajoissa tuon suhteen, toiminee joku keskivertoisen joustavuuskertoimen ja massan omaava rasia hyvin tuossa. Sanotaan siis, että rasian paino voisi olla 4-7 grammaa ja joustavuuskerroin välill 10-20. (Joustavuuskertoimen merkintäyksikkö on "_m/mN" tai "x l06". Jälkimmäsien perässä voi lla vielä teksti "cm/dyne". )
 
Josko näillä löytyisi jotain järkevää jo?
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=157563